Швейцария и Белгия изиграха зрелищен мач, завършил катастрофално за селекцията на "червените дяволи". Домакините спечелиха с 5:2 и по този начин триумфираха в своята група в Лигата на нациите.

Преди срещата селекцията на Роберто Мартинес бе категоричен лидер след 3 победи от 3 мача, а с оглед изобилието от класа, с която разполагат, очакванията бяха за доминация от страна на "червените дяволи".

Швейцария - Белгия 5:2, пълен обрат за домакините!
на живо

Швейцария - Белгия 5:2, пълен обрат за домакините!

Двата отбора излизат в директен сблъсък за първото място

Такова бе и началото, тъй като след малко повече от минута игра, гостите поведоха!

Елведи върна ужасяващо топката към Зомер, а Торген Азар се възползва от подранилия коледен подарък, разписвайки се за 1:0 с удар пред вратарското поле!

Снимка 390202

Източник: uefa.com

Ситуацията за домакините стана наглед невъзможна след малко повече от четвърт час игра!

Добра контраатака завърши с нов точен удар, този път по диагонал, от Торген Азар, който покачи на 2:0 с втория си гол в срещата!

В този момент вероятно голяма част от любителите на залози са предвиждали още попадения във вратата на "кръстоносците", които обаче постепенно заиграха с повече фантазия, скорост и импровизация. И резултатът не закъсня...

Снимка 390205

Източник: uefa.com

Началото на обрата бе дадено в средата на полувремето!

Мбабу бе повален в наказателното поле, а Даниеле Орсато отсъди дузпа, реализирана от Рикардо Родригес за 1:2!

Натискът на гостите продължи, а след още 5 минути паритетът бе налице!

Дълго подаване на Рикардо Родригес намери Шакири, който с глава свали топката успоредно на голлинията към далечната греда, за да може Сеферович да реализира за 2:2!

Снимка 390204

Източник: uefa.com

Последваха моменти и пред двете врати, но Ян Зомер и Тибо Куртоа се намесиха добре при удари от дистанция. 

Минута преди края швейцарците стигнаха до пълния обрат!

Отлично организирана контраатака преминала през десния фланг завърши с точен удар от движение на Сеферович по диагонал от наказателното поле за 3:2 - резултат, при който дойде почивката!

В този момент на "кръстоносците" им бе нужен само още един гол, за да свалят своя прехвален съперник от лидерската позиция.

Снимка 390207

Източник: uefa.com

Началото на втората част отново бе за домакините, а Сеферович пропусна да оформи своя хеттрик от чудесна позиция в наказателното поле!

Десетина минути по-късно обаче такъв проблем нямаше Елведи!

Защитникът на домакините, сгрешил за първия гол на белгийците, засече с глава отлично центриране на Шакири, хвърляйки публиката на "Суиспорт Арена" в Люцерн в екстаз - 4:2!

Гостите опитаха да отговорят с качествен удар на Еден Азар от линията на наказателното поле, но Зомер внимаваше и спаси.

Снимка 390209

Източник: uefa.com

Интригата приключи в 84-ата минута, когато Мбабу получи топката отдясно в наказателното поле, центрира към Сеферович, който с глава вкара за 5:2, реализирайки хеттрик.

В ответната атака Еден Азар разтресе горната греда, а в добавеното време на мача домакините можеха да стигнат и до шесто попадение, но Куртоа спаси.

И така, бронзовите медалисти от Мондиал 2018 ще трябва да минат през ситото на квалификациите, ако искат да играят на Евро 2020...

Снимка 390208

Източник: uefa.com