БСП излезе със свои предложения във връзка на актуализацията на бюджета, представени от Корнелия Нинова.

Тя предлага да се осигурят 1 милион лева за борба с комарите за дунавските общини, които за първи път през тази година са лишени от държавната субсидия за тази цел.

Според Нинова допълнителни 15 милиона лева трябва да бъдат осигурени за Пловдив, като компенсация на общината за поетите количества отпадъци на столицата.

Според БСП е необходимо да се увеличат актуализираните разходи на ДАНС с 22 милиона лева. Социалистите са категорични, че след като не се намаляват разходите на МВР, не трябва да се орязват и средствата на агенцията.

Червените поискаха и възстановяне на осигуровките с 2%, с които бяха намалени, увеличаване на вноската за пенсиите с 1%, вдигане на максималния осигурител праг от 2400 лева на 10 минимални работни заплати.

Социалистите настояват пенсиите да се индексират с 3% от 1 юли 2010 г.

Ефектът от тези предложения има както фискални измерения чрез увеличаване на постъпленията от социално осигурителните плащания, така и е в конкретна помощ на социално подпомагане в условията на нарастваща безработица, поясни Нинова и допълни, че допълнителните приходи от тези социални мерки са за над 315 милиона лева.

От БСП предложиха да се създаде специален инфраструктурен инвестиционен фонд, който според тях е крайно необходим, за да се осигури необходимото финансиране на разходите за отчуждителни процедури и археологически проучвания при изпълнението на големи проекти по ОП „Транспорт".

Предлаганият от тях размер на фонда е до 50 милиона лева.

По думите на Нинова заради липсата на такъв фонд по ОП „Транспорт" в момента са блокирани над 900 милиона лева.