Депутатите от правната комисия дадоха зелена светлина на промяна в закона, с която се премахва фигурата на вечния длъжник.

И управляващи, и опозиция гласуваха единодушно за въвеждане на 10-годишна давност на задълженията на физическите лица. Давността няма да се прилага в точно определени случаи.

Според един от вносителите на предложението - Христиан Митев от "Обединени патриоти", промените в Закона за задълженията и договорите дават гаранции както на кредитополучателите, така и на кредиторите.

"Кредитори, които са образували изпълнителни производства, за тях давността ще започне да тече практически в момента на образуване на изпълнителното производство, така че аз смятам, че сме премахнали възможността от злоупотреби", заяви Митев. 

Евродепутатът от ЕНП Емил Радев посочи, че България е останала единствената страна в ЕС, в която съществува фигурата на вечен длъжник.

Депутатът от БСП Филип Попов обясни, че социалистите дават принципна подкрепа, но настояват законодателните промени внимателно да се обмислят.