Министерският съвет прие постановление, свързано с осигуряване на ресурс от 100 млн. лв. на фонд "Земеделие", за разплащане на добросъвестно изпълнените проекти по трите мерки на програма САПАРД.

Това каза след вицепремиерът Меглена Плугчиева на пресконференция в Министерския съвет, след заседанието на кабинета.

Разплащането ще става на базата на график, оповестен в интернет страницата на фонд "Земеделие".

Финансов ресурс е осигурен и за съвестно изпълнявани, национално значими проекти по програма ФАР, каза Плугчиева. Тя посочи, че проектите са в сферата на правосъдието, на вътрешните работи и пътни проекти.

Кабинетът е решил днес да има бонуси за поощряване на администрацията, работеща по еврофондовете. Ще се приложи диференциран подход на базата на резултатите на звената, които работят по европейските програми, заяви Плугчиева.

Тя беше категорична, че това не касае министрите и заместник-министрите и е коректна мярка за оценка на работата на администрацията. Това е индиректна форма на антикорупционна практика и е стимул за добри резултати в работата и предпазване от умисъл, заяви Плугчиева.

Вицепремиерът отбеляза, че са сключени договори по всички оперативни програми на структурните и Кохезионния фонд, заедно с "Развитие на селските райони", като общият обем е 2, 825 млрд. лв.

По програмата за развитие на селските райони са сключени общо 1543 договора за 5329 проекта на обща стойност 229,5 млн. евро и са извършени плащания в размер на 84,9 млн. евро.

Вицепремиерът заяви, че на 30 март в Народното събрание трябва да бъдат внесени промените в закона за водите, в закона за регионалното развитие и за концесиите, за да се постигнат нормативните изисквания по управлението на Оперативна програма "Околна среда".