На първата си пресконференция като кандидат-кмет бившият треньор на националния ни отбор по баскетбол Константин Папазов отправи към настоящия столичен кмет 10 въпроса и обеща всяка следваща неделя до изборния 28 октомври да му отправя поне по още 10.

Ще докажа на всички, че аз съм Тити Папазов - биткаджията, а не маша в ръцете на някой 

Сред първите въпроси към кмета Борисов е как са похарчени около 1 милиард лева за двете години управление.
Папазов каза, че иска публичен отчет лично от Бойко Борисов за изразходването средства, защото според него улиците в София се кърпят хаотично, а някои - повторно.

Не Бойко Борисов оправя асфалта, а асфалта се оправя от данъкоплатците, чийто пари се използват", изтъкна Папазов.

По думите му хората се впечатляват от неговата изключителна работоспособност и от това как той във всеки момент е близо до дупките.
„Искам сега аз да направя един патент, тъй като ние двамата не сме в еднакви условия - той има възможност да се появява до всяка дупка, аз нямам такава възможност и искам да патентовам нещо, което е лично мое - да се кача на валяк", каза Папазов.

Той предупреди, че не иска никой от тук нататък да плагиатства: „Валякът е мой! Само това не сме видели - да управлява валяк."
Папазов поясни, че като конкурент на настоящия кмет иска да запази за себе си тази идея.

Папазов заяви категорично, че възнамерява да управлява столицата следващите 12 години.
Той обяви основните приоритети на неговото бъдещо управление: чист град, сигурен град, град със свой дух и облик, образован град, зелен град, подреден град, спортен град.

Кандидат-кметът обеща на софиянци, че винаги ще участват в управлението на своя град, ако той бъде техният кмет. Папазов каза, че още от утре започва срещи с граждани на столицата, район по район.

До края на седмицата ще бъде пуснат сайт с предизборната му кампания и събираната информация ще стане база за програмата на Папазов.

Аз съм различният кандидат-кмет. Аз не съм послушен. Аз съм един от вас", каза за себе си Тити Папазов.
Той заяви, че е готов да оттегли кандидатурата си, ако Бойко Борисов се откаже от своята партия и бъде десния кандидат-кмет.
Както Папазов поясни, такова животното „неформален лидер на партия" никъде няма.

Папазов обясни защо е решил да се кандидатира и каза, че битката за него е „битка на честа".
„Много ми е болно, когато чувам подмятания, че съм каран като патица или патерица на някой", каза кандидатът и заяви, че ако трябва ще лази по корем, но няма да се предаде.
„Ще докажа на всички, че аз съм Тити Папазов - биткаджията, а не маша в ръцете на някой", заяви той и изтъкна, че никой не го е пратил да проправя пътя на Бойко Борисов.

Папазов смята, че може да бъде добър кмет на столицата, че може да направи от 60-те общински съветници отбор, от който след 4 години всички софиянци да са доволни.
Имам безценно качество - не ме интересуват парите, посочи кандидат-кметът. Той допълни още, че се вслушва в народната мъдрост, че ковчегът няма джобове.
Папазов заяви, че ще успее да убеди всички общински съветници да работят единствено и само за каузата на общината, а тя е кауза на всички софиянци.

На пресконференцията Папазов дойде с председателя на ДП Александър Праматарски и в изявлението си засегна основните теми, спрягани в медийното пространство около кандидатирането му.
Сред тях са въпросите защо е десен, защо е подкрепил президента Първанов за втори мандат, а също и темата за „Славия" и ВИС-2, както и за листата за общински съветници и Тошко Добрев.

Как Тити взе 25 000 лв. от Георги Илиев
Папазов разказа, че докато е бил президент на БК „Славия" де е наложило да си продаде апартамента, за да плати заплати на играчите си и припомни, че в първото си интервю като президент заявил „Ако нямаш възможност да изпълниш дадено общение в твоите възможности е да не го даваш".

За да уреди въпроса с финансовите възнаграждения на спортистите, Папазов каза, че е бил принуден да отиде (през септември 1996 г.) да помоли за финансова помощ Георги Илиев.
"Тогава работех в Албания, занимавах се с хазартен бизнес в бинго, и дойдох в София, за да намеря 25 хиляди лева, за да се запълни празнината в бюджета на БК „Славия", разказа Папазов.
Той допълни, че само двама от играчите му отишли в Плевен, където имали по-добри финансови условия.

При срещата му с Илиев, както Папазов разказа, му е предложил да използва рекламно пространство, за което е поискал подпомагане с 25 хиляди лева.
Въпросът бил решен. „Така аз запазих своята чест пред играчите, които се върнаха от Плевен - Тони Дечев и Любо Манчев", каза Папазов.

Праматарски за Тошко Добрев, ДП и "Софийски имоти"
Председателят на ДП Александър Праматарски категорично заяви, че Демократическата партия не е имала, няма и няма да има икономически интереси в София.
„Няма как Демократическата партия да има или защитава икономически интереси, когато е с 1 общински съветник от 60, а решението се взимат с 31 гласа", поясни той.

Праматарски заяви още, че няма нито един член на Демократическата партия, който да е директор на общинска фирма или да участва в борд на общинска фирма.
Той подчерта, че Тошко Добрев от 4 години не е директор на „Софийски имоти" и че фирмата е една от най-проверяваните.

 „Смятам, че Тошко Добрев е професионалист, с голям опит, за мен той е честен и почтен до доказване с документи на противното", каза Праматарски.
Праматарски съобщи, че преди няколко дни самият Тошко Добрев му е казал, че подкрепя кандидатурата на Тити Папазов и че не иска да бъде кандидат за общински съветник.

"Бойко Борисов да не се прави на ясновидец и да казва кой ще бъде в листата, защото, ето - Тошко Добрев няма да бъде", добави Праматарски.
Той каза още, че кани Бойко Борисов на публичен диспут по темата кой и какви икономически интереси има в София.