До края на годината около 1000 чиновници ще преминат обучение да работят със структурните фондове.

Това съобщи днес във Варна министърът на финансите Пламен Орешарски, цитиран от Дарик радио.

По думите му служителите в секторните ведомства ще преминат обучение и по новите правила на Закона за обществените поръчки.

Хората, които работят с еврофондовете, вече получават допълнителни бонуси, отбеляза министърът. Чиновниците вземат по една заплата допълнително всеки месец.

Припомняме, по време на вчерашния парламентарен контрол премиерът Станишев заяви в отговор на депутатски въпрос, че страната изпитва трудности с усвояването на еврофондовете, като голяма част от проблемите са свързани с липсата на достатъчно и добре подготвени кадри.

Няма сериозни сигнали за източване на европейските фондове у нас, каза още Орешарски. Той подчерта, че не са установени отклонения на средства от предприсъединителните структури.

Проекти за финансиране от структурните фондове ще се приемат през следващите години, хубаво е обаче до края на тази година да има натрупани по-голям брой проекти, коментира Орешарски.

Министърът на финансите участва в семинар за възможностите на структурните фондове. В обучението се включиха представители на местните власти, неправителствения сектор и бизнеса.