105 милиона евро е общата стойност на средствата, които България ще получи от Европейския съюз по проекти за енергийна сигурност.

Тази договореност е постигната по време на заседанието на Европейския съюз, съобщи по време на видеоконферентна връзка от Брюксел премиерът Станишев.

Той уточни, че за начално финансиране на проекта за изграждане на газова връзка между България и Гърция ще получим 45 милиона евро.10 милиона евро ще са средствата за финансиране на проекта за газова връзка с Румъния, 80 милина евро са договорени за проект за реверсивно подаване на газ, в който са включени 12 страни, съобщи още той.

В общия пакет са предвидени и 12 милиона евро за новите предизвикателства в областта на селското стопанство и 30 млн. лева за изграждане на инфраструктура за широколентов интернет. Отделно е договорена финансова подкрепа за проекта „Набуко", която е в размер на 12 милиона евро.

Станишев изтъкна и постигната договореност след срещата в София, Европейската банка за възстановяване и развитие да участва във финансирането и в проекта за модернизация на находището в Чирен, за което са предвидени 250 милиона евро.

На ниво ЕС е договорено да бъдат предоставени 30 милиарда евро за финансиране на европейската икономика от структурните фондове и кохезионния фонд на всички държави членки, а също и финансиране на малки и средни предприятия от Европейската инвестиционна банка за подпомагане в кризата.

Прието е настояването на българския премиер да се запише, че подкрепата за банките в старите страни членки, където се намират банките майки, не бива да води до ограничение спрямо техните дъщерни банки в държавите членки.

Това е много важно, тъй като в повечето стани от Централна и Източна Европа банките са дъщерни на структуроопределящи банки от еврозоната, подчерта Станишев.

Припомняме, по-рано по време на видеовръзката той съобщи още, че председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Дурау Барозу официално е подкрепил от името на комисията декларацията на българския премиер за поисканите компенсации за АЕЦ "Козлодуй".