112 разрешения за строеж са издадени от министъра на регионалното развитие и благоустройството през 2020 г., съобщиха от МРРБ. Разглеждат се документите на още 7 обекта.

Част от издадените разрешителни са за строително-монтажни работи по автомагистрали, първокласни, второкласни и третокласни пътища и укрепване на свлачища. Други са за разширение на газопреносната мрежа, дейности в областта на железопътната и пристанищната инфраструктура.

През тази година са издадени разрешения за строеж за отсечки с обща дължина 51,54 км в участъка между п. в. "Боаза" и пресичането с пътя Плевен - Ловеч от приоритетната за страната ни магистрала "Хемус", както и за реконструкция на попадащи в обхвата ѝ съоръжения, като водопроводи и въздушни линии.

Издадени са разрешения и за строителството на близо 13 км от основното трасе на бъдещата АМ "Европа" с етапна връзка, както и поставяне на шумозащитни огради и мрежа за птици и реконструкция на мрежи и съоръжения по цялата дължина на обекта от п.в. "Храбърско" до Калотина.

Разрешения за строеж са издадени и за 25,06 км от трасето между Мездра и Ботевград, включително пътен възел "Новачене". Участъкът, който се модернизира и ще бъде с по две ленти за движение, е част от стратегическия за Северозападна България проект за пътя Видин - Ботевград, който ще улесни трафика между "Дунав мост II" и магистралите "Хемус", "Тракия" и "Струма".

Документи са издадени и за части от лот 3.1 на АМ "Струма", включително площадка за хеликоптери при южния портал на тунел "Железница".

Разрешено е и укрепването на свлачище по първокласния път София - Перник в землището на Владая, както и по първокласния път Кюстендил - Радомир - Перник в област Перник.

Основен ремонт е разрешен за участъци от второкласните пътища Костинброд - Берковица - Монтана и Русе - Кубрат - Исперих - Дулово. Част от третокласните пътища, за които са издадени разрешения за строеж за рехабилитация, са Варна - Белослав - Разделна - Падина - Житница, Провадия - Дъскотна - Айтос и Кърджали - Мост - Манастир, информират от МРРБ.

Разрешения за строеж през годината са издадени също за ремонт на сгради в гаров комплекс Карнобат и на приемните здания на гарите Искър, Подуяне и Казичене, както и за модернизация на железопътни участъци. В района на жп гара Свиленград пък е позволено изграждането на стационарна рентгенова система за проверка на влакови композиции и превозваните от тях товари.

Зелена светлина е дадена за реконструкцията и разширяването на съществуващ пристан и създаване на убежище за малки плавателни съдове на остров Света Анастасия. Проектът включва удължаване на пристана и доизграждане на защитно съоръжение с дължина над 50 метра и разширение на електрическа и ВиК инфраструктура за тяхното обслужване.

Сред обектите с издадено разрешение за строеж е изграждането на планетариум в южната част на имота, в който е разположена морска гара Бургас.

Друг обект, по който ще стартира работа, е обходният път на Бургас с локални платна към него. С реализацията му ще се облекчи движението в централната част на областния център, като транзитният трафик ще бъде изнесен в периферията. Предстои също така ремонт, консервация и реставрация на църквата "Покров Богородичен", разположена в землището на Рилския манастир.