БСП получи подкрепата на формациите в коалиция „БСП-Лява България” да търси подкрепата и на други леви партии за общ кандидат-президент.

„Започнаха разговорите на БСП след допитването за обединението в ляво и явяването с обща кандидатура на политически сили и граждански сдружения в ляво за президент и вицепрезидент. Днес 13 партии в лявото пространство разговаряхме и се обединихме за общо явяване на президентските избори”, обясни след срещата соцлидерът Корнелия Нинова.

„Ще търсим и друго разширяване в ляво, това е само първата стъпка към другите партии и гражданските структури”, изтъкна тя.

Разбра се, че във вторник ще са срещите с АБВ и „Движение 21”, а в сряда с ВМРО. Мястото на разговорите ще е българският парламент.

Днес е станала ясна платформата и политическата рамка за явяване на президентските избори и за профила на президента и вицепрезидента.

„Те трябва да са хора, които изразяват националния интерес, провеждат балансирана външна политика и във вътрешен план са обединители на нацията, патриоти, със социална чувствителност и изразители на политиките в лявото пространство”, заяви лидерът на червените.

В БСП започват конференциите за номинации. След като мине този процес и се проведат срещи и с другите партии, ще се обсъждат конкретни имена.
„Това ще бъде абсолютно равноправен партньорски разговор между всички ни. Целта ще е да се избере двойка, която да е еднакво одобрена от всички в ляво”, категорична е Корнелия Нинова.

„За разлика от други партии в ляво ние имаме джентълменското споразумение помежду си, че първо ще чуем какво мислят нашите коалиционни партньори за това как трябва да изглежда нашата кандидат президентска двойка и какъв интерес на България трябва да защитава”, коментира и евродепутатът  Илияна Йотова.

Затова и БСП тръгва преди всичко със своята платформа на тези първи срещи, а не с конкретни имена.