Топъл обяд на 1350 нуждаещи се ще предостави Столична община по програма „Социална кухня", финансирана от банка Париба. Храната ще се предлага в 12 пункта в столицата.

Програмата се реализира за десета поредна година, обяви кметът на София Йорданка Фандъкова, която подписа с председателя на Фондация БНП Париба България и главен изпълнителен директор на Банка БНП Париба Улрих-Гюнтер Шуберт договора по проекта.

Фандъкова и Шуберт си припомниха началото на проекта преди 10 години, когато той е започнал с осигуряване на 150 порции безплатен обяд за социално слаби и възрастни хора. „Столична община развива непрекъснато своите програми за подкрепа на хора в нужда", подчерта Фандъкова и допълни, че всички се готвят за предстоящия зимен сезон.

Готвят се семействата, готвят се институциите, готвим се да посрещнем снега и фирмите трябва да реагират адекватно и да бъдат подготвени за снега. Но не трябва да забравяме, че десетки, а даже и стотици наши съграждани, са в нуждаещо се положение, имат нужда от помощ много повече от всички нас. Затова и нашата грижа е насочена към тях", коментира Фандъкова.

Тя обяви, че от 1 януари по проект на Фондация „Мисия без граници"предстои да бъдат разкрити две мобилни трапезарии за осигуряване на 100 порции безплатна храна. Тези трапезарии ще бъдат обособени на Централна гара и на гара Подуяне. „За съжаление, зимният период е много тежък за бездомните хора, които можем да срещнем по улиците на София, които отказват доста често да бъдат насочени към социални заведения", обясни Фандъкова.

„За сметка, на това пък ние имаме грижата, особено в студените зимни месеци, да ги прибираме. Досега имахме 30 места в дома за настаняване към Министерство на вътрешните работи в „Дружба", чиято дейност се финансира от Столичната община", съобщи още столичният градоначалник.

По думите й тази година за първи път Общинският съвет гласува на последната си сесия разкриването на Център за кризисно настаняване на бездомни лица с бюджет 30 000 лева годишно, с който се удвояват местата за временно настаняване на бездомни. „По тази програма се осигурява топла вечеря и нощувка, след което, разбира се, социалните работници трябва да предприемат съответните действия с тези хора. Като добавя и социалния патронаж, който целогодишно осигурява храна за 1700 хора и семейства, това означава, че около 4000 наши съграждани в нужда ще получават специални грижи през зимния период", изчисли кметът на София.

По проекта „Социална кухня" всеки работен ден от 1 декември 2011 г. до 31 март 2012 г. в дванадесет пункта на територията на столицата ще се осигурява топъл обяд за 1350 възрастни хора, самотни майки и други в неравностойно социално положение в София и още 400 души във Варна.

Списъците на лицата, които ще получават безплатен обяд по проекта, ще се изготвят от Дирекция „Социално подпомагане" и общинското предприятие „Социален патронаж".