146 депутати дадоха старт на първия официално работен ден на 44-ия парламент

Припомняме, народните избраници са 240.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов отсъства. Липсва и Делян Пеевски.

Законотворците се заеха да изслушат вицепремиера по председателството Деница Златева.

Цветан Цветанов подчерта, че е важно да се чуе до къде сме стигнали с подготовката. Днешното изслушване е изключително важно, коментира той. Златева щяла да получи подкрепа за всяка инициатива в интерес на държавата.

На свой ред Деница Златева изрази задоволство, че за всички формации председателството е приоритет. Председателството не е просто процедура, каза тя. То е шанс страната ни да лидира важни теми за ЕС, стана ясно от думите й.

Председателството е и възможност за страната ни да поставим национални теми в европейския дебат. Ще настояваме за силна и независима европейска прокуратура по време на нашето ръководство на общността. Ще поставим теми като енергетика, сигурност и ролята на ЕС на световната сцена.

Основен елемент в Българското председателство на ЕС се оказва сигурността. Златева поясни, че службите работят активно. Финализиран е комуникационния план на председателството, стана ясно още от отчета на вицепремиера.

Джема Грозданова изрази задоволство от начина, по който тече подготовката. Тя попита какъв ще е специалният фокус на нашето председателство. Предстояло да се вземе решение, стана ясно от отговора на вицепремиера.

Сигурност и предприемачество може да бъдат такъв специален акцент. Страната ни има свръх амбицията да проведем максимален брой министерски срещи в рамките на ръководството на ЕС, допълни Златева.