Правителството определи фиксиран размер на официалната линия на бедност за страната от 152 лева от 1 януари 2007 г. Кабинетът прие и методика за определянето и актуализирането й.

Според наредбата „линия на бедност" е монетарен показател за идентифициране на бедните в обществото.
Намеренията са тя да се използва като важен инструмент на политиката по отношение на минималната работна заплата и социалното подпомагане.

За определянето на размера на официалната линия на бедност представители на Министерството на труда и социалната политика, НСИ, БАН, организации на социалните партньори и др. граждански организации разработиха методика, която включва конкретно описание на стъпките, необходими за оцеляване и актуализиране на размера на линията на бедност.

При разработването на механизма е залегнал научен статистически подход, основаващ се на регулациите на Европейската статистическа служба (Евростат) в областта на статистиката на доходите и жизненото равнище.

Той ще се определя като процент от медианния общ нетен еквивалентен доход за страната. Фиксирането на процента се прави при отчитане на т. нар. "минимални жизнени потребности", дефинирани като равнище на фактически реализирано потребление от групите от населението с най-ниски доходи.

За изчисляването на размера на бедност ще се използват данните от ежегодно изследване на бюджетите на домакинствата в България, провеждано от НСИ.

Чрез приемането на размер на официална линия на бедност и механизъм за определянето и актуализирането му се създават възможности за изграждане на рационално определение за минимален жизнен стандарт, базирано върху понятието "риск от бедност"; обективизиране на политиките за гарантиране изпълнението на социалните функции на трудовите възнаграждения и в частност на минималната работна заплата; усъвършенстване на механизмите за мониторинг, оценка и контрол върху системата за гарантиране на минимални социални права чрез въвеждането на обективни показатели за наблюдение на влиянието й върху бенефициентите.

Размерът на линията на бедност за съответната година ще се актуализира веднъж годишно в срок до 30 юни. Ако натрупаната инфлация от месеца на последната актуализация е по-висока от 10%, актуализацията ще се прави по-често.