Партиите, които подадоха декларациите си в Сметната палата според изискванията и в срок, са 153, съобщиха от одитната институция. Политическите формации имат задължението по Закона за политическите партии да декларират годишните си финансови отчети и списъците на дарителите си за 2015 година. Срокът изтече на 31 март.

Отчетът на една партия - "Национално движение за стабилност и възход", е подаден в срок, но тя не е спазила чл. 34, ал. 2 от Закона за политическите партии - преди представянето на отчета в Сметната палата да бъде извършен независим финансов одит и заверка от независим финансов одитор.

Две партии - ПП "Майки на децата ни" и ПП "Граждански съюз за Нова България", не са били длъжни да подадат отчети, защото са прекратени през 2015 година. Въпреки това са ги подали.

Така общият брой на партиите, които са подали годишните си финансови отчети за 2015 г. в Сметната палата става 156.

Седем партии не са подали годишни финансови отчети: "Българската евролевица", "Българска средна класа", "Гражданска сила", "КОЙ - компетентност, отговорност и истина", "Национално патриотично обединение", "Български земеделски съюз" и "Нова България".

Съгласно закона, на политическа партия, която не представи в срок финансов отчет, се налага имуществена санкция в размер от 5000 до 10 000 лв.

При непредставяне или непредставяне в срок на финансовите отчети в Сметната палата политическите партии губят правото си на държавна субсидия до произвеждането на следващите избори за народни представители.

Предстои Сметната палата да започне ежегодния си одит на финансовата дейност, приходите, разходите и управлението на предоставеното имущество на политическите партии“.

Сметната палата публикува годишните финансови отчети и списъци с дарителите на политическите партии по действащия Закон за политическите партии от 2006 г. насам. Тогава са подали отчетите си само 63 партии от общо регистрирани 357, а 294 партии не са изпълнили задължението си. През 2007 година броят на партиите, неподали отчети отново е голям - 253 от 359 регистрирани.

Партиите, които не изпълняват задълженията си сега, са едва 4 на сто от всички, които е трябвало да подадат отчети. Политическите партии вече са наполовина по-малко в сравнение с регистрираните преди 10 години, допълват от Сметната палата.