Повече от 2 часа народните представители обсъждат дали да сформират временна анкетна комисия, която да изясни обстоятелствата по престоя на сръбския гражданин Сретен Йосич в България, неговото задържани и дали е бил покровителстван от български държавни органи.

Предложеното за създаване на временната комисия е на независимия депутат Мария Капон и група народни представители, като мотив за създаването на тази комисия тя посочи изказването на Сретен Йосич пред сръбския съд, че по време на престоя си в България е бил покровителстван от държавни органи. Това, според Капон, рефлектира върху имиджа на страната ни.

"Уронен е престижът на службите за сигурност, а не на един офицер, визирайки Бойко Борисов", коментира Мария Капон.

Депутати от опозицията определиха нейната инициатива като опит да участва в предизборните игри на БСП.

"Ние няма да участваме в тази игра", категорично заяви Екатерина Михайлова от ДСБ. "Под нашето достойнство е да губим парламентарно време, за да се занимаваме с това кой, къде, какво е казал", обърна се от трибуната и Стефан Софиянски.

Мнението на червената депутатка Татяна Дончева пък беше, че Сретен Йосич е пребивавал в страната, излизал е през границите ни и работа на депутатите е да установят с чия подкрепа е станало това.

Тя дори заяви от трибуната, че за половин час някой е успял да уведоми бившия главен прокурор Никола Филчев какво се говори в залата.

От ОДС, ДСБ, НДСВ и РЗС категорично заявиха, че няма да излъчат свои представители в обсъжданата временна комисия, тъй като МВР вече се е произнесло по въпроса, а и дори да бъде създадена, работата на тази комисия ще приключи след разпускането на това НС.