Туристическият поток от Русия е намалял с 20%. Причината е, че българският лев е обвързан с еврото. Това обяви на българо-руския туристически форум министърът на икономиката в Русия Максим Орешкин.

През последната година и половина в Русия се наблюдава силно укрепване на българския лев. Пътуванията до България се оказват с около 20% по-скъпи, отколкото в страната. Повече туристи от Русия обаче посещават Турция.

Развитието на конкурентоспособността ще бъде акцент в бъдещата работа между двете страни България и Русия. Първостепенно значение се отдава на туризма в момента в Русия, отбеляза Орешкин. Планира се пълно разглеждане на регулиращите документи във всички сфери на руската икономика.

За ферибот Бургас - Новорoсийск говорили Борисов и Медведев

За ферибот Бургас - Новорoсийск говорили Борисов и Медведев

Борисов се похвали и със стабилния вече 20 години лев

Руският премиер Дмитрий Медведев изрази задоволството си от големия интерес към форума. Ако бяхме провеждали форума, за да обсъждаме доставките на газ, броят на хората щеше да е по-малък. Това означава само едно - между Русия България има туризъм, при това той е на доста добро ниво, заяви премиерът на Руската федерация.

Той благодари за гостоприемството и интересното прекарване на времето си тук. Медведев припомни, че това не е първата му визита в страната и винаги идва тук с удоволствие.

Исторически събития определят характера на отношенията между руските и българските граждани. Това е обща черта, която определя развитието на страните ни. Особена атмосфера и топлина е фирмения знак на българския туристически отрасъл, коментира Медведев.

Близо 25% спад на руски туристи отчитат туроператорите

Близо 25% спад на руски туристи отчитат туроператорите

Признават, че Турция е предложила по-атрактивни оферти през 2018 г.

Половин милион руски туристи всяка година идват в България. Значителна част от тези гости имат недвижими имоти на крайбрежието на България. Привлича ги добрата инфраструктура и климата, както и сигурността и разумните цени. Тук има условия за една добра, пълноценна почивка, убеден е Медведев.

Българите също ходят на почивка в Русия, отбеляза премиерът. Не само Москва, Сочи и Санкт Петербург могат да бъдат посетени, но и други места с дива природа. Нови маршрути започват да стават популярни, модернизира се и инфраструктурата в Русия.

"Подписах специално решение на всички хотели да бъдат дадени звезди. И те трябва да отговарят на реалните показатели", заяви руският министър-председател.

Медведев към Борисов: Изтребители винаги ще дойдат, важно е газ да дойде

Медведев към Борисов: Изтребители винаги ще дойдат, важно е газ да дойде

Ние сме в НАТО и с Русия, заяви Борисов

Предстои Русия да реализира международна кооперация по износ, който предвижда обединяване на визовия режим на туристи от различни страни. Ако говорим за туристически обмен с ЕС, налице е забавяне и няма забележителни резултати, обясни Медведев, но допълнителни, че страната е готова за най-модерни визови решения. Русия е на първо място по резервати и национални паркове. Ще се погрижим повече хора да видят тези места, но без да навредят на природата.

По време на вечерята с Борисов двамата са обсъдили въпроси като комуникация между градовете и морските пристанища. Това според Медведев е важна насока, особено когато съседите не спят и развиват всички механизми за комуникация като морски и авиационни превози.

Представители на България планират посещение в Москва за международната изложба в Москва Интромаркет.

Медведев пожела на страната ни да отбележи още по-висок ръст на туристи, достигайки 50 милиона.

Министърът на туризма Николина Ангелова отбеляза, че България винаги е била едно от най-атрактивните и сигурни места за отдих на руските туристи. 8,4 млрд. лева са общите приходи от туризъм за 2018 година.

България полага усилия за затвърждаване на позитивните позиции на страната като предпочитана туристическа дестинация в сфера на конкурентна среда. Предстои да се задълбочат и контактите на туристическия бизнес.

С летен туризъм България изпреварва Кипър, Малта и много други в ЕС

С летен туризъм България изпреварва Кипър, Малта и много други в ЕС

Сред тях са и Холандия, Ирландия, Чехия, Унгария, Полша, Словакия, Белгия, Финландия, Дания и Люксембург