До 2000 военни могат да се включат в помощ на полицията в борбата с коронавируса. Те са в готовност да участват, ако се наложи.

Припомняме, че на 20 март депутатите, приеха на второ четене текстове от извънредния закон и включиха армията, която да помага за борбата с коронавируса.

Вицепремиерът Красимир Каракачанов напомни по-рано, че военнослужещи могат да отменят полицаите по границата, за да могат те да следят за спазване на мерките във вътрешността на страната.

Военнослужещите ни, завърнали се от учения в чужбина, подлежат на задължителна карантина след направени бързи тестове за коронавирус. Това обяви пред bTV адмирал Емил Ефтимов, началник на отбраната.

Каракачанов иска още маски и ръкавици за армията заради новата заповед

Каракачанов иска още маски и ръкавици за армията заради новата заповед

Засега не се обсъждало удължаване на извънредното положение

Това предстои на екипажа на фрегатата "Верен", завърнал се от натовско учение край Констанца. Той няма да влезе в Бургас, а ще стои на морската гара във Варна, за да е по-близо до Военноморската болница.

Ефтимов уточни, че екипажът не е напускал кораба по време на учението и се надява да няма положителни проби.

За останалите ни военни са взети мерки като задължителна дезинфекция, спрени са и учения така, че да няма струпвания на хора.

По-рано беше съобщено за два случая на заразени военнослужещи - единият е подполковник от многонационалната дивизия в Румъния, който от четири дни е в Инфекциозна болница в Букурещ, а другият военнослужещ е от Косово - той е под лекарско наблюдение в Пловдив.

Армията се готви да помага на МВР в извънредното положение

Армията се готви да помага на МВР в извънредното положение

Отменени са всички задгранични командировки и участие на военнослужещите зад граница

Припомняме, че с извънредни полети се прибраха наши курсанти от специализация в чужбина.