Политическата година беше много интересна. Два пъти ГЕРБ спечели, много трудно, но спечели. При тях се случи и още нещо много важно - отстраняването на Цветанов. Очакваше се много по-болезнено да протече. Борисов много лесно се справи.

Такъв коментар направи социологът Андрей Райчев по повод на най-значимите събития в политическия живот на страната.

По думите му да махнеш втория човек в ГЕРБ е почти смъртоносна операция.

На въпрос дали Цветанов ще направи свой политически проект Райчев заяви, че Цветанов държи детонатора, но не го пуска в действие.

Социологът отбеляза и че през тази година ГЕРБ са превзели СДС, с което са си монтирали постоянна топла връзка с дясното.

Като голямо постижение през 2019 г. Райчев оцени това, че Борисов успял да преформулира отношенията със САЩ.

По отношение на БСП, той посочи, че изпращат годината с две загуби.

Корнелия Нинова преформирали една дълбочинна основа на политиката на БСП. Тя управлява така сякаш БСП е нова партия, което според него не е правилно, защото хората са свикнали да виждат в БСП старата комунистическа партия.

Въпреки това Райчев е на мнение, че през май когато са преките избори за лидер на БСП, Корнелия Нинова ще ги спечели със сигурност.

За ДПС експертът посочи, че партията е по-укротена. По думите му нямало как да се противопоставят на ГЕРБ, защото това означавало да ограничат диалога с властта.

Във връзка с конфронтация между президента Румен Радев и премиера Бойко Борисов, социологът заяви, че тя ще продължи и през 2020 година.

Той отбеляза, че през 2021 г. предстоят избори за правителство и за президент и тогава напрежението ще бъде още по-голямо.

Адрей Райчев смята, че президентът се държи като народен лидер и не говори от името на опозицията, а от името на народа.