22-рият военномедицински екип замина за Мали, съобщиха от Военномедицинска академия. Там нашите военни медици ще се грижат за личния състав на щаба на операцията, който е базиран в столицата Бамако.

"Желаем ви успех и да се върнете живи и здрави. Вярваме, че ще затвърдите доброто представяне на екипа ни, който в момента е в Мали", заяви полковник доц. д-р Димо Димов, който е началник на Катедра "Медицина на бедствените ситуации" във ВМА.

Продължителността на мисията е 4 месеца, а смяната на военните медици става на ротационен принцип. З

За първи път екип на ВМА се включва в Мисията на Европейския съюз за обучение на силите за сигурност на африканската държава през 2013 г.

Българските военни медици участват в различни хуманитарни и мироопазващи мисии в чужбина повече от век, като винаги са получавали отлична оценка за представянето си.

Припомняме, 20-ият военномедицински екип замина за Мали на 11 март 2019 г.

На 19 ноември 2018 г. 19-ият четиричленен екип от български военни медици замина за Мали.

На 14 април 2018 г. бе награден екипа на 16-ия наш контингент от военни медици в Мали.

Със своите 1 240 000 km² Мали е една от най-големите държави в Африка и е на 24-то място в света по площ. Страната няма излаз на море. Общата дължина на границите е 7 243 km. Столица на Мали е град Бамако.

Мали се счита за наследница на Малийската империя, но до 1960 г. е била позната като Френски Судан. Според организацията Freedom House страната е сред най-демократичните в Африка и се предоставя голяма свобода на медиите.