Съветът приветства България и Румъния като членове на ЕС от 1 януари, се казва в декларацията на външните министри на 25-те страни членки.
Външните министри на страните от Европейския съюз днес официално одобриха препоръката на Европейската комисия за встъпването на България и Румъния в съюза на 1 януари 2007 г.

В заключителния документ на заседанието на Съвета за общи въпроси и външни отношения двете страни се приканват да продължат реформите.
Предложението на ЕК при необходимост да бъдат извършвани проверки за напредъка с реформата в правосъдието, борбата с организираната престъпност и корупцията, както и в усвояването на еврофондовете е подкрепено от Съвета.

След заседанието в Люксембург Ивайло Калфин заяви, че сега остава само проблемът с незавършилите ратификации, информира БНР. Външният министър добави, че е получил уверение за тяхното навременно приключване.

Според него в рамките на консултациите с Eвропейската комисия България трябва да изрази становище какви да бъдат отговорностите на първия български еврокомисар.
Дипломат номер едно съобщи още, че името на българския комисар, което ще бъде гласувано и в Министерския съвет, най-напред ще бъде обявено не в Брюксел, а в София.

Сегашните ни наблюдатели в Европейския парламент трябва да бъдат наново одобрени от Народното събрание преди да станат пълноправни евродепутати, обясни Калфин. Той добави, че при гласуването на имената народните ни представители могат да се поучат от опита с досегашния състав.

Като области, в които България може да се открои с конкретен принос Ивайло Калфин посочи отношенията с новите съседи, транспорта, енергетиката, социалната политика, интеграцията.