28 партии и 11 коалиции са подали документите си за регистрация за предстоящите парламентарни избори на 27 октомври. Крайният срок за това изтече в 17.00 часа днес, а тези, подали документи в последните часове, ще бъдат регистрирани при т.нар. "неприключила проверка".

ГРАО проверява списъците, представени от партиите и коалициите. Според проверката ЦИК може да вземе решение за заличаване. Крайният срок за ГРАО е 14 септември, а до 21-ви септември Комисията регистрира за участие в изборите партия или коалиция.

Крайният срок за регистрация за ЦИК е до 21-ви септември, ако има решение на съд за отмяна на отказа.

До 17.00 часа на 24-ти септември партиите, коалициите и инициативните комитети правят предложения до районните избирателни комисии за регистрация на кандидатските листи и РИК ги регистрира.

Малко преди крайния срок днес в ЦИК бяха внесени документи за регистрация на коалиция "Алианс за права и свободи". Документите депозираха Румен Йончев - председател на "Земеделски народен съюз" и Веселин Пенев, представител на партия СБОР. Днес разрешение намери и казуса с регистрацията на ДПС-Ново начало, след като съдът задължи ЦИК да признае регистрацията

ДПС-тата се вписват и отписват в ЦИК

ДПС-тата се вписват и отписват в ЦИК

21 септември е крайният срок, в който съдът може да задължи ЦИК да регистрира партия или коалиция за участие в изборите

ЦИК определи условията и реда за провеждането на предизборната кампания за предсрочните избори на 27 октомври със свое решение от днес. Предизборната кампания се открива на 27 септември 2024 г. (30 дни преди изборния ден) и приключва в 24:00 ч. на 25 октомври 2024 г.

Предизборната кампания се води на български език. Предизборните събрания са публични, като за реда при провеждането им отговарят организаторите и органите на Министерството на вътрешните работи.

Забранява се предизборна агитация 24 часа преди изборния ден и в изборния ден.

Също така се забранява: унищожаването и заличаването на агитационни материали, поставени по определения в Изборния кодекс ред, до приключване на изборите; публикуването и излъчването на анонимни материали, свързани с предизборната кампания; използването на агитационни материали, които застрашават живота и здравето на гражданите, частната, общинската и държавната собственост и безопасността на движението; накърняват добрите нрави; честта и доброто име на кандидатите; съдържащи герба и/или знамето на Република България и/или на чужда държава, както и религиозни знаци или изображения; използването на държавния и общинския транспорт за предизборна агитация; провеждането на предизборна агитация в държавни и общински учреждения, институции, държавни и общински предприятия и в търговски дружества с повече от 50 на сто държавно или общинско участие в капитала; провеждането на предизборна агитация на работните места от лица на изборна длъжност в синдикалните и работодателските организации; предизборна агитация от служители на вероизповеданията.

ВАС нареди на ЦИК да регистрира коалицията ДПС - Ново начало

ВАС нареди на ЦИК да регистрира коалицията ДПС - Ново начало

Съдът отмени като незаконосъобразен отказа на ЦИК да регистрира коалиция за участие във вота