Верните на Ахмед Доган депутати от ДПС ще се явят на предсрочните парламентарни избори през октомври с нова коалиция, съобщава БиТиВи.

Те ще бъдат част от коалицията "Алианс за права и свободи", регистрирана в ЦИК от Румен Йончев, лидер на "Земеделски народен съюз".

По думите му не е тайна, че ДПС ще бъде част от коалицията. Според него ДПС е достатъчно добре известна и позната партия, и тя не трябва да бъде идентифицирана с един или друг. Тя е ДПС и е само една, подчерта Йончев.

Припомняме, че след разрива в ДПС, двете фракции около Ахмед Доган и Делян Пеевски подадоха документи за регистрация в ЦИК за вота през октормври. ЦИК свали напрежението, не не реши проблема.

На 9 септември Централната избирателна комисия отказа да регистрира за участие в изборите и двете коалиции на ДПС - както "Движение за права и свободи - Ново начало" на Делян Пеевски, така и "Демокрация, права и свободи - ДПС" около Ахмед Доган. Причината за отказа е, че и двете коалиции включиха в състава си партията ДПС.

Фракцията на Делян Пеевски обжалва решението на ЦИК.

ВАС нареди на ЦИК да регистрира коалицията ДПС - Ново начало

ВАС нареди на ЦИК да регистрира коалицията ДПС - Ново начало

Съдът отмени като незаконосъобразен отказа на ЦИК да регистрира коалиция за участие във вота

На заседание на Общински предизборен щаб на ДПС-Кърджали, водено от общинския координатор за Кърджали, Ахмед Моллахасан с присъствието на областният председател на ДПС-Кърджали Ресми Мурад е било взето решение водач на листата с кандидати за депутати на ДПС в 9-ти Многомандатен избирателен район Кърджали да бъде почетният председател д-р Ахмед Доган. Това съобщават от ДПС Община Кърджали във "Фейсбук". 

Съгласно правилата, процедурите и критериите за номиниране на кандидати за народни представители, заседанието взе решение да бъдат представени в срок до 12:00 часа на 13.09.2024 година кандидатури за кандидат народни преставители в общинския предизборен щаб на ДПС-Кърджали.