Централната избирателна комисия (ЦИК) бе на ръба на закона, защото нямаше поставено начало на приема на документи за регистрация, а впоследствие, за да има равен старт и на двете коалиции на ДПС, бяха приети документите им. ЦИК свали напрежението, но не решиха проблема. Такъв е коментарът за вчерашния ден на преподавателя по Конституционно право доц. Наталия Киселова пред bTV.

Според нея решението на проблема с регистрацията на двете ДПС-та ще бъде търсено в недостатъци в подадените документи, подписите в регистрацията на съответните документи. И двете ДПС-та са много изобретателни и иновативни, но в рамките на Изборния кодекс не е предвидена възможността за електронно подаване на документи, коментира доц. Киселова.

С два екипа ЦИК отпушва регистрацията

С два екипа ЦИК отпушва регистрацията

И без поредни номера в регистъра

Тя е на мнение, че ЦИК трябва да смени подхода при регистрацията на партиите и коалициите.

Бившият директор на Информационно обслужване проф. Михаил Константинов е на мнение, че ЦИК трябва да излезе с препоръка за модификация в заглавието на участниците, защото двете партии не могат да съдържат абревиатурата ДПС. Нещата ще свършат във Върховния административен съд, който в тридневен срок ще излезе с решение, смята Константинов. ВАС да се готви отсега, призова той.

Според него ЦИК е трябвало малко повече да се подготвят и цялото ръководство е трябвало да присъства по време на вчерашната регистрация на двете ДПС-та.

Какво прави ЦИК?

Какво прави ЦИК?

Раздорът в ДПС блокира старта на изборния цикъл