На днешния ден - 7 декември, от Съюза на демократичните сили (СДС) отбелязват 29 години от създаването си. Празникът по повод годишнината ще се проведе тази вечер.

Съюзът на демократичните сили е учреден на 7 декември 1989 година от 10 партии и организации.
Първият председател на СДС е Желю Желев. По-късно той става и първият ни демократично избран президент. Вторият и засега последен син президент е Петър Стоянов.

От СДС са излъчени и трима премиери - Филип Димитров, Стефан Софиянски и Иван Костов. Именно по време на тяхното управление е подадена молбата за членство на България в НАТО. Тогава започват и преговорите за приемане в ЕС, въвежда се валутният борд, а СДС се превръща в партия. Последният министър от СДС е Божидар Лукарски в кабинета "Борисов 2".

С „всенародни тържества” отбелязваме 10 години членство в НАТО

С „всенародни тържества” отбелязваме 10 години членство в НАТО

2014 г. е символична за НАТО

Припомняме, през 1994 България се присъединява към инициативата на НАТО "Партньорство за мир". През март 1997 от временно правителство на Стефан Софиянски подават молба за пълно членство в НАТО.

На срещата на най-високо равнище на Пакта в Прага през 2002 България е поканена да се присъедини към Алианса. Приемането на България в НАТО става на 2 април 2004. Водят се преговори със САЩ за възможно разполагане на американски военни бази и тренировъчни лагери в България като част от плана за преструктуриране на американската армия.

10 години членство на България в Европейския съюз

10 години членство на България в Европейския съюз

10 г. по-късно продължаваме да сме най-бедната страна в ЕС

България бе приета в ЕС на 1 януари 2007 г.

И макар сега СДС да е извънпарламентарна формация, амбициите на партията са за връщане в голямата политика.

Сегашният председател на СДС Румен Христов изпрати отворено писмо до всички седесари, съидейници и демократи.

В него Христов пише:

"Днес нашата партия навлиза в третото десетилетие от своя път. Път, който изведе България до мястото, откъдето насилствено беше извадена по време на комунистическия режим. Място на демократичния дух, на свободния избор на личността, на ценностите и достиженията на демокрацията.

СДС се роди, за да изпълни мечтата на българските граждани за един достоен живот на европейци.

Хората със син пламък, които пълнеха площадите, ни дадоха сили да направим най-важните промени за България по времето на Прехода. На тези хора и на техните деца ние дължим още повече усилия, за да станем държавата, която всички искаме - с по-високи доходи, със справедлива съдебна система, с реформирани в полза на хората здравеопазване и образование, с преодоляване на демографската криза и създаване на условия за младите да се развиват в Родината ни!".

Според Румен Христов СДС е постигнало много. Като успех на синьото обединение Христов пише, че то е извело България за кратко време от тоталитарна към демократична система, от централно планирано към пазарно стопанство, от откритите листове до границата към пътуване без визи, от цензура и репресии към свобода на словото.

Очакванията управлявалите след СДС партии и коалиции да надграждат реформите на синята партия за увеличаване на доходите и по-добър стандарт на живот, не са се сбъднали.

"СДС е партия, а не нечий проект. Ние имаме бъдеще, защото имаме идеи и опит. Затова, днес СДС поставя като своя нова и най-важна цел, българите да бъдат европейски граждани с европейски доходи. И ще продължаваме да търсим съмишленици, с които да работим заедно за осъществяването й", пише Христов в откритото писмо, с което заявява желание за победа на всички предстоящи избори.

Честит празник на всички демократи и хора, които ценят свободата, пожелава Христов.