През 2014 г. България отбелязва 10-та си годишнина като членка на НАТО. По този повод МВнР представи на брифинг Национален план от инициативи, посветен на юбилейното честване.

2014 г. е символична за НАТО. Тази година Северноатлантическият пакт чества 20-та годишнина от разширяването, 10 години от 5-то разширяване с България, Естония, Латвия, Литва, Румъния, Словакия и Словения и 15 години от прехода към новата Стратегическа концепция.

Членството на България в НАТО има основополагащо значение за външната ни политика, както и за гарантирането на сигурността и суверенитета на страната, заяви д-р Петьо Петев, директор на Дирекция „НАТО и регионална сигурност" в МВнР. Д-р Петев допълни, че 10-тата ни годишнина от членството в съюза е повод за равносметка и за поглед напред - към бъдещето на Съюза и България.

Със заповед на министър-председателя Пламен Орешарски е създадена и организация на държавно равнище за изработване на национален план от инициативи, които ще бъдат проведени в страната в рамките на годината. Националният план включва и международна програма от събития, които ще бъдат осъществени в Брюксел, Вашингтон и Кишинев от българските дипломатически представителства в съответните държави.

Отбелязването на юбилея започва на 3-4 април в София с Международна конференция, посветена на годишнината и бъдещето на НАТО. Конференцията е организирана от Дипломатическия институт към МВнР, Военна академия „Г. С. Раковски" и Атлантическия клуб. Форумът ще бъде открит от президента Росен Плевнелиев. Сред останалите участници ще са бившият премиер Симеон Сакскобургготски, министърът на външните работи Кристиан Вигенин и министърът на отбраната Ангел Найденов.

Националният план от инициативи, планирани от Дипломатическия институт, включва и конкурс за есе за студенти и ученици на тема „Заедно в името на мира и сигурността". Съвместно с МОН Дипломатическият институт организира в училищата в страната „Един час за НАТО" - посвещаване на един учебен час за учениците от 9 и 10 клас на Алианса.

Държавният културен институт също ще се включи в честването със серия инициативи. ДКИ е съорганизатор на тържествен концерт на Представителния ансамбъл на Въоръжените сили, който ще се състои на 4 април от 18.30 ч. на площад „Княз Александър І". В сътрудничество с НХА Държавният културен институт организира и конкурс за изработка на плакат, посветен на НАТО и годишнината на България като членка.

Културният институт планира и фотографска изложба, представяща периода 2004 - 2014 чрез снимки от български участия в мисии, обучителни мероприятия и преговорни процеси.

Календар на събитията ще бъде публикуван на специален сайт, разработван от Министерството на външните работи. Сайтът стартира на 29 март - датата, на която през 2004 г. България е приета за пълноправен член на НАТО.