Полицаите, които не достигат в страната, са повече от 3-4 хиляди. Това признание направи в студиото на БНТ вицепремиерът и вътрешен министър Румяна Бъчварова. С това тя не само потвърди цифрата, за която говорят синдикатите, а и я увеличи.

Бъчварова обаче допълни, че на практика това е проблем, който се залага всяка година заради хроничния проблем с бюджета.
Освен това самият процес на подготовка на служителите на МВР е дълъг и дори и в момента да се обяви конкурс за 3-4 хиляди щата, ефектът би се усетил не по-рано от една година, обясни министърът и посочи като вариант за преодоляване на престъпността по малките населени места включването на местната власт под формата на общинска полиция.

Имаме нужда от повече хора, но това означава повече пари”, категорична е Бъчварова.

По думите й постигането на видими резултати в борбата с престъпността е много трудно, но полицията продължава да изпълнява задълженията си. Затова и министерството предлага да се направи реформата, в която са заложени мерки именно срещу преодоляване на дефицитите и по-правилното разпределение на бюджета.

Най-важното е да се спре мигрантския поток, смята Бъчварова

Най-важното е да се спре мигрантския поток, смята Бъчварова

Всяка нощ се залавят трафиканти

По темата за подготвянето нови протести от синдикатитте в МВР, Румяна Бъчварова благодари на синдикатите за отложената дата, която да е след обсъждането на предложените реформи в по-широк формат на 15 март. Паралелно с това обаче вътрешният министър обясни, че неразбирателството между ведомството и синдикатите се дължи на „разминаването, че имаме различни позиции на изразяване” и посочи като напълно нормално противопоставянето.

Според нея обаче синдикатите имат право да защитават само синдикалните интереси, а реформата и каква да бъде тя е в правомощията на министъра.

Спирането на реформата не е добро решение за МВР”, бе категорична Румяна Бъчварова.