В Министерството на регионалното развитие и благоустройството са подадени заявки от общините за финансиране на 268 обекта от общинската пътна мрежа на обща стойност близо 1 млрд. лв. След обявяване на допълнителния 15-дневен срок за кандидатстване са получени още 95 проекта за около 317 млн. лв., както и над 900 ВиК обекта за близо 1,5 млрд. лв., съобщават от пресцентъра на МРРБ.

Финансиране от МРРБ общински проекти, за които няма възможност да бъдат изпълнени със средства от други източници, са за близо 3 млрд. лв. Предвидените за целта средства по бюджета на МРРБ за тази година са 500 млн. лв. - по 250 млн. лв. за общински пътища и за ВиК проекти.

Това стана ясно срещата на вицепремиера Гроздан Караджов с Националното сдружение на общините в Република България. В нея взеха участие също заместник-министрите Деляна Иванова и Явор Пенчев и началникът на кабинета Катерина Граматикова.

До 1 юни общините могат да подават предложения за финансиране. Водещи критерии за получаване на финансирането са наличието на готов проект и избран изпълнител за строителството, подчерта министър Караджов.

Сред критериите за предоставяне на средства за пътните обекти ще е още тяхното състояние, като с предимство ще са тези, които са в по-тежко състояние. Ще се отчита също дали дадено трасе е единствената връзка за населеното място или осигурява достъп до социална инфраструктура, например. Ремонт на улици ще се финансира само, ако те съвпадат с общинската пътна мрежа и обектът включва и участък извън съответното селище.

С предимство ще се ползват населени места с режим на водоснабдяването или започнати пътища. Преимущество по отношение на ВиК проектите ще имат тези общини, които са членове на областни асоциации по ВиК. Ако консолидацията на една област не е напълно завършена и в нея има общини, които се обслужват от общински ВиК оператор, те няма да могат да получат финансиране. Достъп до такова обаче ще имат другите общини от областта, в които услугите се предоставят от едно водоснабдително дружество.

МРРБ отпуска 220 млн. евро за програма Развитие на регионите

МРРБ отпуска 220 млн. евро за програма Развитие на регионите

Парите са предвидени за изпълнението на мерки и дейности в подкрепа на уязвими групи от населението и хора в неравностойно положение

Срокът за завършване на строително-монтажни работи по финансираните през тази година обекти ще бъде 31 декември 2023 г. Затова се препоръчва при възможност проектите да бъдат разделяни на етапи, за да може да се спази това изискване.

Към момента няма определен лимит за финансирането на един проект. Дали да се въведе такъв ще се прецени, след като подадените предложения бъдат разгледани. Разделянето на проектите на етапи ще даде възможност повече обекти да бъдат започнати, отбеляза заместник-министър Пенчев.

След 1 юни също ще се приемат заявки от общини. Целта е процесът да бъде продължаващ. Подадените дотогава проекти обаче ще бъдат оценявани с предимство, каза заместник-министър Иванова.

Класирането на проектите ще започне по критерии, с които министерството е работило досега. Те се прецизират и, когато това бъде направено, ще бъдат публикувани на интернет страницата на министерството. Предвижда се това да се случи през юни, каза още вицепремиерът.

МРРБ представи програмата за саниране, ремонт на пътища и подмяна на ВиК структурата

МРРБ представи програмата за саниране, ремонт на пътища и подмяна на ВиК структурата

Всяка седмица експертите ще преглеждат документите, които се получават в министерството, заяви министър Караджов