Шест регионални центъра ще отговарят за опазването на паметниците на културата в страната. Това решиха депутатите при разглеждането на второ четене на промените в Закона за културното наследство.

Така вместо Националният институт за опазването на културното наследство да осъществява контрол, това ще правят експерти, назначени от общините, изграждащи даден район.

Жива верига брани тютюневия склад „Ориент Табако” от пълно разрушаване
Обновена

Жива верига брани тютюневия склад „Ориент Табако” от пълно разрушаване

Сградата била част от историята на Пловдив

Депутатите увеличиха и глобите при реализирането на инвестиционни проекти за поставяне на паметници и преместването им, без съгласуване с министъра на културата. Глобата ще е в размер от 5000 до 10 000 лева за физическо лице, а за едноличен търговец имуществена санкция от 15 000 до 30 000 лева.

Спор възникна в пленарна зала по отношение на това дали да бъде обособен такъв център в Русе или във Велико Търново.

По време на дебатите Вили Лилков заяви, че с приетите промени, с които се делегират тези права на общините, нещата ще се усложнят, вместо да се ускорят, предвид забавянето при разглеждането на преписките от страна на Националния институт. Той обясни, че по процедура експерт, който кметът е определил, трябва да отиде в института и да започне работа по дадена преписка, свързана с конкретен обект на културно наследство.

Според Лилков би било по-добре да работим по повишаване на експертния потенциал на Националния институт, предвид че в него работят много малко хора. Той изтъкна, че е необходим публичен регистър на културното наследство, от който да става ясно дали са актуални голяма част от паметниците на културата, които са в регистъра.

„Убеден съм в добронамереността на предложението, което правят колегите, но това е политическа стъпка в грешна посока”, категоричен бе Лилков.

Патриотът Славчо Атанасов коментира, че в момента положението е ужасно, тъй като кметовете чакат по няколко години съгласувателни процедури от Националния институт за опазване паметниците на културата.

Според него подобна система е въведена в Италия и Холандия, страни, които в сферата на културното наследство имаме много да ги догонваме. Положението в този си вид е страшно, категоричен бе Атанасов.

В мотивите на законопроекта е записано, че с цел преодоляване на забавянето на преписките разглеждани от Института, е необходимо създаването в общините на специализирани звена със специалисти, отговарящи на изискванията на закона за извършване на дейности по консервация и реставрация.