307 проекта са подадени за енергийно обновяване на жилищни сгради по процедурата "Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд - Етап II" на Министерство на регионалното развитие и благоустройство (МРРБ). Те са на обща стойност 152 027 168,23 лева, за които стойността на заявената БФП е 123 047 701,20 лева, съобщиха от пресцентъра на министерството.

Процедурата за финансова помощ за обновяване на многофамилни жилищни сгради ще бъде покрита с 20% самоучастие на собствениците, като останалите средства са предоставени от Националния план за възстановяване и устойчивост, стълб "Зелена България".

Днес в 17 ч. изтече крайният срок за кандидатстване по процедурата. Ново удължаване на срока няма да има, посочват от МРРБ. Таванът на предвидените средства по процедурата е в размер на 282 470 400 лв.

По данни от министерството 292 проектни предложения са били подадени до 29 февруари, като посочват, че през март са постъпили едва 15 нови предложения. Според тях причината за намалелия интерес е заради решението от 6 март 2024 г. на депутатите от три парламентарни комисии да възложат на МРРБ изработване на механизъм за финансиране на енергийни мерки за всички сгради в резервният списък от Етап I.

Предстои оценяване и класиране на предложеният, като одобрените сгради ще получат до 80% безвъзмездна финансова помощ.

От МРРБ посочват още, че целта на инвестициите е да се подобрят енергийните характеристики на жилищните сгради.

Държавата да намери решение за саниране на сградите в резервния списък, решиха депутатите

Държавата да намери решение за саниране на сградите в резервния списък, решиха депутатите

С финализирането на програмата за саниране в обществото се породи напрежение и усещане за несправедливост