Руската инвазия в Украйна предизвика бурни обществени и политически реакции и разделения и в Европа, и у нас, а последните дни изгонването на 70-те руски дипломати от България, породи вълна от политически отзвук.

На фона на очертаващото се ново разделение, по отношение на това какво мислят нашите политици и граждани дали да бъдем в с съюз с НАТО или с Русия, "Алфа Рисърч" по поръчка на Институт Отворено общество, проведе изследване, във връзка с обществените нагласи у нас за периода 6-16 юни. От него стана ясно, че партиите с доминиращи нагласи сред избирателите за съюз с Русия са: БСП (21% от симпатизантите са за съюз с НАТО и ЕС, 56% са за съюз с Русия), "Възраждане" (17% от симпатизантите са за съюз с НАТО и ЕС, 49% са за съюз с Русия), "Български възход" (25% от симпатизантите са за съюз с НАТО и ЕС, 38% са за съюз с Русия)

Снимка 579385

Източник: Алфа Рисърч

Сред привържениците на ДПС доминира групата на хората, които не могат да преценят или не дават отговор - 48%, докато близо 23% се изказват в подкрепа на съюз с НАТО и ЕС, а 21% са за съюз с Русия.

Колебаещите се доминират и в групата на анкетираните, които не са решили за кого ще гласуват (47% не могат да преценят или не дават отговор, 33% са за съюз с НАТО и ЕС, а 14% са за съюз с Русия), както и в групата на тези, които заявяват, че няма да гласуват (42% не могат да преценят или не дават отговор, 24% са за съюз с НАТО и ЕС, а 26% за съюз с Русия).

Партиите с доминиращи нагласи сред избирателите за съюз с НАТО и ЕС са:

"Демократична България" (96% от симпатизантите са за съюз с НАТО и ЕС, 0% са за съюз с Русия)

"Продължаваме промяната" (68% от симпатизантите са за съюз с НАТО и ЕС, 14% са за съюз с Русия)

"Има такъв народ" (65% от симпатизантите са за съюз с НАТО и ЕС, 13% са за съюз с Русия)

ГЕРБ (58% от симпатизантите са за съюз с НАТО и ЕС, 12% са за съюз с Русия)

Същевременно, 31% от българите се чудят дали да бъдем в съюз с НАТО или с Русия. За съюз със страни като Русия и Беларус се обявяват 23% от запитаните, а близо 7% биха предпочели друг вариант на поведение на страната. Хората, които не могат да преценят или не отговарят на въпроса, са близо 31%.

Снимка 579387

Източник: Алфа Рисърч

Привържениците на съюз с НАТО и ЕС представляват най-голям дял от анкетираните във всички възрастови групи. Подкрепата за подобен съюз сред младите и активните е по-силно изразена, като достига 41% (срещу 14% за съюз с Русия) сред хората на възраст между 18 и 30 година и до 46% сред тези на възраст между 31 и 40 години (срещу 17% за съюз с Русия). От хората на възраст между 41 и 50 години 41% са за съюз с НАТО и ЕС, а 24% предпочитат съюз с Русия. Сред по-възрастните подкрепата за западната ориентация на страната намалява, но продължава да е по-голяма от тази за съюз с Русия. 35% от анкетираните на възраст между 51 и 60 години, както и сред тези над 61 години се изказват в подкрепа на съюз с НАТО и ЕС срещу съответно 23% (в групата 51-60 години) и 31% (в групата над 61 години) предпочитащи съюз с Русия.

Привържениците на съюз с НАТО и ЕС доминират сред симпатизантите на четири от осемте политически партии, които през юни 2022 година получават подкрепата на над 4% от заявилите готовност да гласуват на парламентарни избори.