32 партии са глобени от Комисията за защита на личните данни. Санкциите са заради нередности в списъците за регистрация и поддържане на архиви. Те ще бъдат между 1000 и 2800 лева, при максимална глоба 5000 лв., тъй като става въпрос за първо провинение. Оказва се, че най-много нарушения са направени по време на евровота от миналата година. От думите на председателя на комисията Венцислав Караджов не стана известно кои партии са злоупотребили с лични данни, съобщава Дарик.

32 наказателни постановления са издадени. Като цяло те касаят работата на политическите субекти като администратори на лични данни. Някои от тях през годините са изпълнили задълженията си като администратори, но не са актуализирали информацията. Освен това са пропуснали да декларират регистри за обработване на лични данни като списъци и подписи на избирателите, как заличават тези лични данни, как информират избирателите за целите на събирането на тази информация, което Изборният кодекс изисква от партиите, за да се регистрират.

Глоби вече са наложени, обясни Караджов. Според закона за този вид нарушения минималната глоба е 500 лв., а максималната - 5000 лв.

Обобщавайки дейността на комисията за миналата година, Венцислав Караджов коментира, че освен партиите, най-чести злоупотреби с лични данни са регистрирани в телекомуникациите, банки и кредитни институции, медии и интернет.

На 476 000 лв. възлизат наложените от институцията глоби, като от тях са събрани 206 000 лева.