Във Фонда за гарантиране на вземания на работници при фалирали предприятия са постъпили 4 500 заявления. Сред първите обработени са били тези на шивачките от Дупница. Това заяви омбудсманът Мая Манолова след като отиде при шивачките да празнува факта, че са получили отработените от тях заплати.

Срокът за заварените случаи изтича на 16 май т.г., заяви Манолова.

Обработени са заявленията и са изплатени дължимите възнаграждения на 166 души, 150 000 лв. са преведени. До момента Фонда е превел общо около 400 000. Това са и на други работници, но буквално през следващите седмици ще преведат още 3,5 млн. лв.", допълни общественият застъпник.

Ощетените работнички от Дупница подават заявления за неизплатените си заплати

Ощетените работнички от Дупница подават заявления за неизплатените си заплати

Над 100 работнички от Дупница вече са подали заявления

"Преди една година и 3 месеца ситуацията изглеждаше безнадеждна, изглеждаше, че няма какво да се направи, така че да си получите честно заработените пари и работодателят да си получи заслуженото. Наистина направихме и невъзможното, защото се оказва, че да убеждаваш парламента е много трудна работа. Аз съм била от другата страна и наистина е ужасно как толкова очевидни човешки неща не могат да бъдат разбрани от тези, от които зависи решаването на проблемите", каза Манолова.

В разговора с работниците от затворената фабрика "Абонданца" в Дупница Манолова припомни, че след законодателните промени през 2017 г., всички работнички успяха да си получат трудовите възнаграждения за 1 май т.г. от Фонда за гарантиране на вземания. Повечето от тях имаха по две неизплатени заплати за 2016 г., както и допълнителни плащания, надхвърлящи при някои над 2000 лева.

"Големите победи се случват с малки крачки и множество малки победи, така че ако искаме да има справедливост в България, точно така трябва да правим. Да не оставяме ненаказано нито едно зло и непоправена нито една несправедливост", заяви омбудсманът.