Четвъртото служебно правителство на президента Румен Радев е по-балансирано, умиротворително, има няколко крила, но заявката не е просто, че ще даде някакви сигнали към ГЕРБ, а заявката е за един доста по-амбициозен и глобален политически проект. Това заяви социологът Боряна Димитрова от "Алфа Рисърч" пред БНТ.

Димитрова посочи, че има три крила в служебното правителство - опозицията на БСП, но с представителството на алтернативни лица и реформисти. Твърде ограничена е задачата на служебното правителство и не мисля, че президентът би се впуснал в лична война с Корнелия Нинова и БСП, смята Боряна Димитрова.

Би било политическо късогледство от другите основни партии да кажат, че президентът Румен Радев се е разграничил от ПП и БСП. В по-дългосрочен план това, което показва Радев е, че влиза в доста сериозни разграничения и конфликти с партии, с които е бил близък, посочи Димитрова.

Президентът би трябвало да играе ролята на балансьор и умиротворител, но стои един важен въпрос дали не вървим към отслабване на политическата партийна система, запита Димитрова.

"Алфа Рисърч": Отново 7 партии в парламента, но без ИТН при избори днес

"Алфа Рисърч": Отново 7 партии в парламента, но без ИТН при избори днес

Българите са разединени искат ли предсрочни избори, или не

Според нея и премиерът, и президентът ще се опитат да запазят един по-балансиран и експертен профил. Боряна Димитрова не очаква някакви грандиозни разкрития от служебното правителство. По-големият проблем остава как ще се решат кризите у нас - енергийната и икономическата кризи.

Тя призова служебния вътрешен министър Иван Демерджиев внимателно да наблюдава как ще бъдат организирани изборите. Боряна Димитрова не очаква да има промяна в геополитическата посока на България по време на управлението на служебното правителство.

Тя не мисли, че президентът Румен Радев би тръгнал на директни възобновявания на преговорите за доставки на газ от "Газпром". По-скоро държавният глава би търсил различни алтернативи, за да се получи определено количество газ.

Димитрова очаква ниска степен на чуваемост на политическата кампания преди предсрочните избори. Тогава, когато няма ясна алтернатива кой с кого ще управлява, е нормално да има ниска избирателна активност. Затова Димитрова не очаква много по-висока избирателна активност на предсрочните избори от миналата година. ЦИК може да има отново затрдунения с окомплектоването на Секционните избирателни комисии (СИК), предполага Боряна Димитрова.

Към момента има изравняване на силите и в последните дни от кампанията да не е ясно коя ще бъде първата политическа сила. Едно съвместно явяване на ПП с ДБ на изборите също може да предопредели крайния резултат от предсрочните избори, изтъкна още Димитрова.

Гечев: Ако Радев продължи политиката си на тема "Мутри, вън!", може да си стиснем ръцете

Гечев: Ако Радев продължи политиката си на тема "Мутри, вън!", може да си стиснем ръцете

Мафията контролира в значителна степен съдебната система, смята той