Министерството на образованието и науката планира да отпусне 40 млн. лева за университетите. Това стана ясно от думите на заместник-министъра на образованието и науката Карина Ангелиева по време на семинар в Правец, съобщава Нова телевизия.

Тя обясни, че средствата ще са по оперативната програма "Наука и образование за интелигентен растеж". Те ще е предназначена за ефективното управление на висшите училища, изготвянето на стратегически цели и на вътрешна и външна независима международна оценка на капацитета им. Причината е, че няма как българските университети да влязат в европейските университетски мрежи или в големите проекти по програмата "Хоризонт Европа", ако нямат специфични направления и научна инфраструктура.

Според Ангелиева новата схема ще започне до края на годината. Целта е да се определи предприемчивостта на университетите, а бизнесът да участва в програмите им.

По този начин ще може да се види кои са регионите, университетите и направленията, в които трябва да инвестираме през новия програмен период, обясни тя.

По думите й всички държавни и частни университети ще могат да участват с проекти в новата операция, тъй като от години от ЕК искат да има конкуренция между българските ВУЗ-ове.

Ангелиева обясни, че има шест направления, свързани с университетите - за ефективното управление, за модернизирането на учебните програми, за интернационализацията, за използването на цифровите технологии в учебните програми, за увеличаване на научноизследователския потенциал и за усъвършенстването на уменията и знанията на преподавателите.

Зам.-министърът съобщи и че в София утре се открива 31-ото издание на Европейския конкурс за млади учени. На него ще бъдат представени 100 научни проекта от 37 държави.