Съвместно учение на български и румънски граничари ще се проведе до края на годината в Черноморската акватория. То ще е под егидата на Агенцията за оперативно сътрудничество на външните граници на Европейския съюз.

В него ще участват и гранични служители от Гърция, Италия и Испания.
Това бе оповестено по време на официалното откриване на граничния координационен център, осъществяващ обмяната на информация в реално време между граничните служби на шестте държави от Черноморския регион.
На събитието в града присъстваха вътрешните министри на България и Румъния Румен Петков и Кристиян Давид, съобщава Бургасинфо.

Директорът на Главна дирекция "Гранична полиция" - комисар Красимир Петров и колегата му от румънска страна Генерален инспектор Нелу Поп подписаха план за съвместни действия между граничните полицаи от Русе и Гюргево при осъществяване на контрол и наблюдение по река Дунав.

Според този план патрулирането по реката ще се извършва от съвместни екипи на двете регионални гранични структури, като това ще е поредната крачка по общия път на България и Румъния след присъединяването на страните към Европейския съюз.