Шансовете за правителство са 50/50. Това заяви пред БНТ социологът и политически анализатор Андрей Райчев.

Според него, ако бъде направено правителство със същите четири партии, политиците ще се опитат, без да се променят, да направят нещо.

Той определи като позитивна позицията на президента Румен Радев.

По негови думи поведението на "Продължаваме промяната" е разбираемо, след като са възникнали като центристка формация и са сглобили "четири несглобяеми неща - БСП с ДБ, плюс Трифонов с неговия личен маниер".

Райчев: ДБ имат най-голям шанс за кабинет с третия мандат

Райчев: ДБ имат най-голям шанс за кабинет с третия мандат

В политическото пространство центърът е оголен, а левица няма

Райчев посочи, че от пролетта на тази година ПП са започнали да вървят вдясно и в момента са дясната партия в България, навлизайки в полето на "Демократична България". Според него е по-вероятно двете формации да се съюзят.

По думи на Райчев социолозите не отчитат ръст на "Възраждане", защото офертата им е много радикална. Дълбоко съм убеден, че българинът не желае втори 10 ноември, подчерта анализаторът.

Според Райчев американското посолство у нас не прави нищо лошо.

"Нашите съюзници се безпокоят за нещо, което е реално опасно за България, а именно - да изпаднем в многомесечна криза", изтъкна той.

Борисов: Евроатлантическите партньори не си шушукат, а си говорят с нас

Борисов: Евроатлантическите партньори не си шушукат, а си говорят с нас

Кабинет с третия мандат е добре за ГЕРБ, но лошо за държавата

Райчев отбеляза, че България е изправена пред изискване от своите политици да направят нещо и Западът отлично разбирал това.

Той прогнозира голям икономически срив в Европа, като войната също била важен фактор, тъй като не се знае докога, накъде, нито как ще продължи.

"Всичко това изисква България да е стабилна, изисква се консенсус между нашите управляващи. Вместо това обаче виждаме поляризация и неспособност да направят правителство", изтъкна Райчев и допълни, че политикът има задължение в криза да е адекватен. Той обаче не виждал нашите политици да са адекватни за криза.

ИТН очаква сегашното правителство с третия мандат

ИТН очаква сегашното правителство с третия мандат

Каримански убеждава, че няма фиксация мандатът да е в "Има такъв народ"