От 7 до 9 политически формации влизат в 51-то Народно събрание. Седем парламентарни групи са сигурни, а две са под въпрос и в проучването* на социологическата агенция "Тренд".

Между 2 и 2.2 милиона българи ще упражнят правото си на глас в неделя.

На финала на предизборната кампания от агенцията подчертават, че не регистрират съществени изменения в сравнение с предишното си проучване, проведено преди началото на кампанията.

ГЕРБ-СДС е лидер в класацията с подкрепата на 24.9% от гласуващите с комфортна дистанция от втория.

В изследването "Възраждане" са второ място с 15.2, а трети с малко разлика след партията на Костадинов са "Продължаваме промяната - Демократична България" с 14.8%. 

"Тренд" е единствената социологическа агенция до този момент, която извежда "Възраждане" на второ място в проучването си - както "Алфа рисърч", така и "Маркет линкс" ги подредиха на трето място.

ГЕРБ-СДС, "Възраждане" и "Продължаваме промяната - Демократична България" са в първата група политически партии, които събират поотделно все пак над 10% от гласовете.

7.9% ще гласуват за "други" или не признават вота си

Прави впечатление групата на посочилите, че ще гласуват за други политически формации - 7.9%. В тази група може да се причислят и тези респонденти, които не искат да посочат вота си дори и в едно анонимно социологическо проучване. Именно този процент от близо 8%, който при настоящата прогнозирана избирателна активност от 2 милиона до 2 милиона и 200 хиляди може да формира четвърта по големина парламентарна група.

Съответно тези проценти могат да прелеят към всяка една от изявените политически партии, ако се тълкуват и като т.нар. непрестижен вот.

Снимка 688183

Втората група политически партии са под 10%.

Там са "Алианс за права и свободи" със 7.8%, "ДПС - Ново начало" със 7%, "Има такъв народ" - 6.6% и БСП - Обединена левица - 6.5%.

Третата група партии е в състезанието за прескачане на бариерата от 4%, като тя при "Тренд" се минава от МЕЧ, "Величие" остава под бариерата с 3.6%, както и "Синя България" с 1.7%.

Между 2 и 2.2 милиона българи се очаква да упражнят правото си на глас в неделя.

Делът на респондентите посочили, че ще гласуват с опцията "Не подкрепям никого" е 4.3%, като този процент се разпределя между всички формации.

"Маркет линкс": Няма перспектива за устойчив кабинет след изборите

"Маркет линкс": Няма перспектива за устойчив кабинет след изборите

Второто място на изборите не е решено

*Проучването на "Тренд" е по поръчка на "24 часа" и реализирано в периода между 16 и 22 октомври 2024 г. чрез пряко полустандартизирано интервю "лице в лице" с таблет сред 1002 души на възраст 18+.