Имаме вяла, апатична кампания, насочена към твърдите ядра. Това коментира социологът Павел Вълчев от "Алфа рисърч" пред БНТ. За 56% от българите не е имало индикация за предизборна кампания в техните населени места според проучване, реализирано в периода 20-23 октомври със собствени средства сред 1000 пълнолетни лица чрез пряко стандартизирано интервю с таблети по домовете на хората. Проучването беше публикувано и на сайта на агенцията с уточнението, че делът на купен, контролиран или принудителен вот остава извън неговия обхват.

14% от анкедитаните споделят за конфронтация в кампанията в техните населени места. 13% пък казват, че се раздават стимули за гласуване. 17% имат впечатления за спокойна кампания, със срещи и разговори на представители на различните политически сили.

Снимка 688008

Източник: Алфа Рисърч

Социологът не очаква разширяване на подкрепата за партиите. 30-32% се очаква да е избирателната активност, което означава да гласуват около 2 млн. души. Кампанията не е успяла да подтикне повече хора да отидат до урните, категоричен бе Вълчев. Почти половината от българите не са усетили по нищо, че предстоят избори, по думите му. Той не очаква някакъв сериозен ръст на активността. Според проучването в отделни места е възможна мобилизация на протестен или наказателен вот, което може леко да увеличи активността, но няма индикации да може да се вдигне по-сериозна вълна. Мобилизация има при най-твърдите симпатизанти на партиите. При запазване на регистрираната ниска активност е възможно разместване между партиите в близки позиции, както и влизане в парламента на някоя от формациите близо до 4-процентната бариера.

Активността на 27 октомври - ще има ли искра за ядосване?

Активността на 27 октомври - ще има ли искра за ядосване?

Кабинетът от 51-то НС зависи от отстоянието между партиите в проценти

Очакват се 7 партии да влязат в 51-то Народно събрание, потенциал има още една партия. ГЕРБ остава първа сила, следват ПП-ДБ, Възраждане, АПС, ДПС - Ново начало, БСП - Обединена левица, "Има такъв народ". МЕЧ е партията, която има потенциал да влезе в Народното събрание с възможности да прескочи 4-процентната бариера.

Снимка 688007

Източник: Алфа Рисърч

Продължава битката между второто и третото място. при седемпартиен парламент ГЕРБ и ПП-ДБ ще са близко до мнозинството, но ще им трябва трети играч за съставяне на правителство. Предвид досегашните заявки от страна на двете формации ситуацията изглежда все така сложна.

ГЕРБ имат подкрепа от 26.5%, ПП-ДБ - 14.9%, а "Възраждане" - 14.2%. Оспорвана е и борбата между двете крила на ДПС, като воденият от Ахмед Доган "Алианс за права и свободи е леко напред със 7.9%, а крилото около Делян Пеевски "ДПС - Ново начало" - 7.4%. Седмица преди вода "БСП - Обединена левица" има подкрепа от 7.2%, ИТН - 6.1%.

Галъп: Девет партии се борят за място в 51-то НС

Галъп: Девет партии се борят за място в 51-то НС

Избирателната активност на вота на 27 октомври се очаква да бъде 30,5%

Под 7-процентната бариера са МЕЧ с 3.8%), "Синя България" 2.7% и "Величие" (2.6%). За влизане в парламента може да са се окажат достатъчни 80 000 гласа, но все пак не се очаква две от тези партии да ги съберат.

Опцията "Не подкрепям никого" предпочитат около 3% от решилите да отидат до урните.

Очакването на хората е да се състави правителство, стана ясно от коментара на Павел Вълчев.

"Маркет линкс": Няма перспектива за устойчив кабинет след изборите

"Маркет линкс": Няма перспектива за устойчив кабинет след изборите

Второто място на изборите не е решено