В днешната цифрова реалност, с бурното развитие на технологиите, рискът от намеса и манипулация в изборния процес е по-висок. Това заяви комисарят по цифровата икономика и общество Мария Габриел при откриването на конференция в Брюксел, посветена на подобряването на кибернетичната устойчивост на изборите.

Според Габриел манипулациите могат да бъдат предотвратени само ако държавите членки, институциите на ЕС и частния сектор работят заедно.

Българският еврокомисар посочи данни от проучване на Евробарометър, според които 61% от гражданите се страхуват от манипулиране на изборите чрез кибератаки - проникване в системи, кампании за дезинформация или манипулиране на лични данни.

"Ние сме наясно с тези рискове и продължаваме да действаме чрез всеобхватен подход за гарантиране на изборния процес, увери Габриел и допълни, че всички механизми и процедури трябва да бъдат тествани.

Евроизборите са тест за демокрацията заради фалшивите новини според Габриел

Евроизборите са тест за демокрацията заради фалшивите новини според Габриел

Партиите да могат да използват данните на гражданите само с тяхно съгласие, иска тя

Тя посочи, че предстои упражнение с Европейската агенция за киберсигурност ENISA и Европейския парламент, за да се изпробват някои от препоръките за киберсигурност на технологиите, свързани с изборния процес.

Това ще даде възможност за оценка на плановете, политиките и процедурите, въведени от държавите членки, обясни Габриел. Според нея ключова роля в осигуряването на мрежите и информационните системи, използвани за изборите, имат държавите членки, политическите партии и организатори на кампании.

Българският еврокомисар настоя да се гарантира, че социалните медии не се използват за разпространение на дезинформация, и допълни, че онлайн платформите и рекламодателите трябва да прилагат Кодекса за добри практики, в който мерките варират от прозрачност в политическата реклама до закриване на фалшиви сметки и демонетизиране на доставчици на дезинформация.

Всеки месец до изборите Мария Габриел ще изнася резултатите от месечните доклади на подписалите кодекса, за да се оцени напредъка и да се предприемат допълнителни стъпки при необходимост. Тя съобщи и че между институциите на ЕС и държавите членки се разработва специална система за ранно предупреждение, която да улеснява обмена на данни и анализите на кампаниите за погрешна информация.

Еврокомисар Габриел започва ефективната борба с дезинформацията

Еврокомисар Габриел започва ефективната борба с дезинформацията

Онлайн платформи и рекламната индустрия се ангажират да засилят сътрудничеството за проверяване на факти