68-а бригада Специални сили беше обособена като отделна основна част от Българската армия, непосредствено подчинена на началника на отбраната. Това стана на тържествена церемония в Пловдив, съобщи БНР.

Досега бригадата беше в състава на Сухопътни войски. Основната цел на Специалните сили е защитата на границите на България и борбата с тероризма. Това е част от първия етап от организационното изграждане и развитие на Силите за Специални операции. По време на церемонията Пловдивският митрополит Николай отслужи молебен.

Съставът на бригадата се строи в пълен състав при -15 градуса, за да стане четвъртата част от Българските въоръжени сили, пише "Марица".

Рейнджъри от 68-ма бригада помогнаха на ранени в катастрофа

Рейнджъри от 68-ма бригада помогнаха на ранени в катастрофа

Спецбойците ни оказали първа помощ и преместили буса в аварийната лента

"Вече към Военноморските, военновъздушните и сухопътните сили се присъединява и четвърта част. Това е нашата бригада Специални сили", обяви бригаден ген. Явор Матеев. Командирът на военните парашутисти припомни, че от 2001 до 2014 година развитието на бойната част е почти спряло. След това, след сериозен анализ, е взето решението за отделянето.

Шефът на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов обяви, че това е "първият етап от реформата на елитната бригада". Вторият щял да започне догодина. Решението е продиктувано от движението на тероризма от горещите точки по света към Европа.

На тържественото отписване на частта от армията бе дошъл и началникът на сухопътни войски ген. майор Андрей Боцев. Той припомни, че отделянето не означава, че ще бъдат изпълнявани задачи, различни от тези на цялата армия. Министерството на отбраната бе представено от зам.-министър генерал Стефан Петров.