Общо 49 699 жилища в 769 многофамилни жилищни сгради са санирани през 2017 г. след обновяване по Националната програма за енергийна ефективност, съобщиха от Министерския съвет.

Това става ясно от одобрения от правителството доклад за напредъка по изпълнението на управляваната от Министерството на регионалното развитие и благоустройството програма през миналата година, съобщиха от МС.

Община Карнобат да се погрижи за протекъл при саниране блок, наредиха от МРРБ

Община Карнобат да се погрижи за протекъл при саниране блок, наредиха от МРРБ

Санирането е спряло заради застудяването, покривът е недовършен

Към 31 декември 2017 г. Е започнало обновяване по 98,5% от всички 2022 сгради със сключени договори за целево финансиране по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради (НПЕЕМЖС).

Най-много от тях се намират в област Благоевград - 93. След това е област Бургас - 91, Хасково - 81, и Пловдив и Стара Загора с по 47 сгради.

В Кюстендил са санирани 46, в Смолян и в Пазарджик - по 29 сгради. Във Враца - 28 сгради, Габрово - 23, Кърджали - 22, Ямбол - 20, Варна и Велико Търново с по 28 сгради, Търговище - 15, Шумен 14, Силистра 13, Сливен 10, Ловеч 9, Плевен 8.

В София и в Разград са санирани по пет сгради. Видин и Русе са с по три сгради и Добрич с две сгради.

Правителството даде втори милиард на МРРБ за санирането

Правителството даде втори милиард на МРРБ за санирането

Парите са за плащане на дължимото на Българската банка за развитие

В доклада се посочва, че в края на предходната година се е работило по 528 сгради и ще бъдат обновени 38 643 жилища. Предвижда се през 2018 г. да бъдат обновени още 51 010 жилища в общо 712 сгради, от което се очаква да се възползват 109 хил. души. Според данните, последните одобрени за реновиране сгради се очаква да бъдат завършени в края на 2019 г.

Очаква се да бъдат приети промени в ПМС 18 от 2015 г. С това министерско постановление се предвиждат мерки за осигуряване на по-висок контрол от компетентните органи за качествено изпълнение на програмата.

Отчетените резултати потвърждават, че интересът към Националната програма продължава да бъде голям. Непосредственият социално-икономически ефект от програмата се изразява в намаляване на разходите за отопление на домакинствата между 45% и 55%.

Общините сами покриват грешките от липса на контрол при санирането

Общините сами покриват грешките от липса на контрол при санирането

Мярката цели да дисциплинира местните власти и гражданите да не бъдат натоварвани финансово

Към края на 2017 г. във фирмите изпълнители на технически обследвания, обследвания за енергийна ефективност и строително-монтажни работи са заети над 70 000 души.