Почти 458 млн. лв. публични средства са получили юридически лица с нестопанска цел през 2023 г. от националния бюджет, европейски и други програми. В нестопанския сектор са инвестирани близо 78 млн. лв. повече спрямо 2022 г. Това сочат данни на Министерството на финансите (МФ), които бяха представени днес на заседание на Съвета за развитие на гражданското общество, ръководено от служебния вицепремиер и министър на финансите Людмила Петкова. Информация за заседанието беше оповестена от пресцентъра на Министерския съвет (МС).

През миналата година министерства, ведомства и общини са вложили в НПО сектора 402 млн. лв. Лидер в това отношение е Министерството на младежта и спорта (ММС), което е предоставило 81 млн. лв. на организации с нестопанска цел. От МС са отпуснати почти 43,5 млн. лв., предимно на религиозни общности. В двете институции се наблюдава малък ръст на този вид разходи в сравнение с 2022 г. Над 19,6 млн. лв. или с 1 млн. лв. повече спрямо предходната година е отделило за неправителствения сектор Министерството на правосъдието (МП). Над 10 млн. лв. от бюджета на Министерството на културата (МК) дадени за библиотеки, читалища, сдружения и фондации. Сума обаче е почти наполовина по-малка в сравнение с 2022 г.

В края на април кредитите за неправителствения сектор са 70.43% от депозитите

В края на април кредитите за неправителствения сектор са 70.43% от депозитите

В сравнение с март ръстът на жилищното кредитиране леко се свива

През 2023 г. община Варна е инвестирала в организации с нестопанска цел повече от 15,6 млн. лв. като измества от водещата позиция по този показател Столична община, която остава на второ място с над 13 млн. лв., следвана от община Пловдив с 12,7 млн. лв.

Близо 55,4 млн. лв. са изплатени през изминалата година като безвъзмездна финансова помощ за неправителствени организации по европейски и други програми. Най-голяма е сумата по Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж" - почти 16 млн. лв. По Оперативна програма "Добро управление" с 12,5 млн. лв. са финансирани основно проекти на организации на общинско ниво. Най-голяма част от финансираните по европейски програми организации с нестопанска цел са сдружения и фондации в обществена полза - 83%. Читалищата пък са получили едва 10% от общата сума.

Предстои анализ на ефективността на средствата, вложени в дейности на нестопански организации.

Съветът за развитие на гражданското общество към Министерския съвет е създаден по Закона за юридическите лица с нестопанска цел. Основна цел на консултативния орган е разработването и провеждането на политики за подкрепа на развитието на гражданското общество. В него членуват 14 неправителствени организации с дейност в полза на обществото. Той се председателства от вицепремиер.