Девет неправителствени български организации са заявили желание да наблюдават изборите за депутати за европейския парламент. Това съобщи на пресконференция в Бургас говорителят на Централната избирателна комисия /ЦИК/ Александър Александров, цитиран от БТА. Според него проявеният интерес е най-големият досега.

На 4 май пък изтича срокът за регистрация на социологическите агенции, които ще правят паралелни преброявания по време на вота. Досега са регистрирани шест. Най-късно ще станат известни международните организации, които ще наблюдават изборите, тъй като тяхното записване става по линия на външното министерство.

Двамата говорители на ЦИК Александър Александров и Бисер Троянов са днес в Бургас за обучение на РИК и секретарите на общини за предстоящия вот. На обучението ще присъстват техническият екип на областна администрация, представители на полицията, КАТ, ГРАО, Информационно обслужване.

Резултатите от преференциалното гласуване ще станат ясни чак след въвеждането на всички данни в ЦИК. Тогава ще се види и евентуално разместване в листата.

"Ще намерим компромис по общини за провеждането на абитуриентските балове", заяви още Александров.
Той уточни, че в училищните сгради няма да бъдат допускани празнуващи, но ако не се нарушава достъпът на избиратели, завършващите ще могат да се събират в двора на учебните заведения.

РИК - Бургас е изискала справка от местния образователен инспекторат за училищата, в които ще има балове в деня на изборите. В тези населени места ще бъде обърнато внимание на кметовете да регламентират достъпа до учебните сгради по подходящ начин за спокойното протичане на вота. Според районната комисия става въпрос само за едно-две училища в областта.