"Начинът, по който се прие Изборния кодекс и седмица по-късно да внасяме промени, показва цялата абсурдност на тази ситуация". Това коментира депутатът от ДСБ Борис Станимиров пред БНР, който е и член на Комисията по политиките за българите в чужбина.

Управляващите внесоха в НС искане за промени в новия Изборен кодекс

Управляващите внесоха в НС искане за промени в новия Изборен кодекс

Искат 60 заявления за отваряне на секция

Той е и член на Комисията по политиките за българите в чужбина. По думите му парламентът е демонстрирал липсата на политика по отношение на българите в чужбина и липсата на осъзнаване колко те са важни за България.

След като българите в чужбина остро реагираха на промените в Изборния кодекс, които ограничават разкриването на секции в държавите извън България, 47 депутати от ГЕРБ, Реформаторския блок, Патриотичния фронт и БДЦ внесоха нови поправки в току-що публикувания в Държавен вестник закон.

Новите текстове предвиждат ограничение до 35 секции в държава. За да бъде разкривана изборна секция извън дипломатическо представителство, са нужни 60 заявления, а не 40, както беше прието по-рано.

"Това, което виждаме, е дребни партизански закачки, пазарлъци и изнудвания. Разиграване на едно конституционно право на хората, което е недопустимо", заяви Станимиров.

По думите му никой не се е опитал да намери разумното решение по отношение на гласуването в чужбина, така че да не бъдат ограничени избирателните права на българите там, а в същото време да се избегнат и злоупотребите с гласуването в Турция, заради което се стигна до скандалните промени.

"За съжаление, броят на гласувалите в чужбина все още не е такъв, че да може драматично да променят изборните резултати, т.е въобще не става въпрос за контрол на честността на изборите. Става въпрос за дребни партийни сметки за кого гласуват тези хора, което е цинизъм", коментира Борис Станимиров.

Според него сегашните решения, свързани с Изборния кодекс, няма да се отразят на активността на гласоподавателите при следващи избори.

"Не забелязвам те да вълнуват много българите зад граница", посочи още той. Като представител на Комисията по политиките за българите в чужбина през последните седмици е разговарял с наши сънародници в Албания, Унгария и Южна Африка и те са споделяли други свои притеснения, а не свързани с Изборния кодекс.

Станимиров е убеден, че с въвеждането на дистанционното електронно гласуване проблемите с изборите в чужбина ще бъдат решени.

Той коментира и евентуалната обща кандидатура за президент, за която настояват от ДСБ. "Каквото и ние да решаваме на нашите партийни форуми, няма да има особен резултат, ако ГЕРБ не се присъединят", смята Борис Станимиров.

"Единствено и само РБ не би могъл да издигне такава кандидатура. Единствено и само ГЕРБ не би могъл също да издигне такава кандидатура. Тук е моментът наистина да се търси човек, който да получи подкрепата на всички избиратели на всички партии", допълни Станимиров.