Хоризонтът на взаимодействие между АБВ и БСП са президентските избори. Това заяви лидерът на АБВ Георги Първанов, който разсея спекулациите по повод евентуално по-нататъшно сътрудничество между двете партии.

"Не бива някой да се притеснява, че ще бъде изместен в едни бъдещи парламентарни избори от водаческо място, от листите", коментира в ефира на БНТ Първанов.

Според него обаче е, "твърде вероятно, даже сигурно, че на парламентарните избори, когато и да са те, ние ще бъдем в два - надявам се еднопосочни потоци, не противодействащи си, противоборстващи си, както беше в предишните 3-4 избора".

По думите му, голямата цел сега е спечелването на президентските избори. Ако това се случи, би могло да отвори вратата и за една много по-голяма промяна в българската политика.

Първанов допусна, че АБВ може да се срещне с БСП не в единна предизборна коалиция за парламентарни избори, но може би в едно управление.

По повод изказване на Михаил Миков, че БСП е заложник на АБВ, Първанов използва възможността да поздрави и Националния съвет на БСП, в неговото мнозинство, за проявената "много висока коалиционна култура", която, според него, е различна  от предишните години.
„Тук не става дума да се ревизира „БСП -Лява България”, а да се надгради с редица други коалиции, включително около АБВ", коментира той.

Лидерът на АБВ подчерта, че се създава много широка коалиционна формула. Какво по-добро когато нашия кандидат има широка обществена и политическа подкрепа, отсече  той.

Силната и работеща коалиционна култура не е тази да накараш партньора си да приеме на 100% твоите идеи, става дума за компромиси, но които са в принципите на програмите, които партиите имат, смята Първанов.

"Нашата цел наистина е президентска република, но не я поставяме на тези избори", коментира още той.

"Нека да мислим как ще изглежда един президент, ако щете, анализирайки и отминалия мандат на сегашния", призова лидерът на АБВ.