АБВ и "Движение 21" започват преговори за постигане на коалиционно споразумение за общо явяване на предстоящите парламентарни избори. Това стана ясно на съвместна пресконференция на лидерите на двете формации Константин Проданов и Татяна Дончева.

Срещата била по инициатива на новото ръководство на АБВ и дадения мандат по време на конгреса за намиране на нови формули за коалиционно взаимодействие и партньорство.

"Нашето виждане е, че е необходимо и прагматично да търсим разширяване на нашето влияние чрез сродни формации", каза Проданов.

И двамата лидери констатираха, че нямат непреодолими различия по отношение на основните си приоритети и се допълват доста добре взаимно. Все пак преговорите ще продължат до края на месеца, а дали ще има коалиционно споразумение ще стане ясно в началото на февруари.

Освен това лидерите на двете формации констатираха, че електоратът им е със сходни идейни виждания и позициониране в политическото пространство.

"Допълнителни разговори предстоят, амбицията ни е да създадем алтернативен ляво-центристки блок", заяви Проданов. По думите му основната мотивация им е да се опитат да консолидират подкрепата ляво-център.

Татяна Дончева заяви, че са стартирали тези преговори, приемайки предложението на АБВ. Тя подчерта, че запазват като приоритет радикалната съдебна реформа като ключ за постигане на добрите социални решения. Дончева припомни концепцията на "Движение 21", а именно, че прагматичните решения подобряват живота на хората - важно е котката да лови мишки, а не дали е бяла или черна.

Тя посочи, че несъмнено това било прагматично решение, тъй като двете формации биха постигнали по-голяма електорална тежест, по-големи шансове за влизане в следващ парламент.

"Разбира се ще държим на онова, което очертахме в президентската кампания - културата и образованието, които трябва да бъдат извадени пред скоби", каза още лидерът на "Движение 21".

И двамата лидери посочиха БСП като конкурент. Освен това според Дончева "БСП се ръководят от олигарси".

"Сближаване с БСП на този етап няма да търсим, но смятам, че ако нашите разговори се увенчаят с успех - хората ще имат възможност да видят в наше лице алтернатива, която може да предложи по-интересни и по-убедителни решения", заяви Татяна Дончева.

Тя се въздържа от анализ на речта на Румен Радев и изтъкна, че не желае да се включва в хора на анализаторите.

Форматът на коалицията е фокусиран в този й вид - между двете партии, но това не означавало, че нямало да се водят разговори с други формации.

Според Проданов коалицията ще е на принципна основа. Предстоят разговори с "Гергьовден". Ние сме отворени за диалог, но трябва да се много ясни по отношение на идейния фокус на нашето взаимодействие, а то е ляво-центристко, посочи още.