Новоизбраните членове на Комисията по енергетика в 46-ото Народно събрание критикува лидерът на АБВ Румен Петков. Новият председател Иван Хиновски "нямал допир с реалната икономика", Мартин Димитров - "един от хората, носещи лична отговорност за нормативната уредба и за "Турски поток", Делян Добрев, бивш министър на енергетиката, но приветства Атанас Костадинов, което за него "е единственото силно решение".

Петков коментира и движенията по ЕСО, като очакванията му са, че ще се загубят милиони и КЕВР трябва сериозно да анализира ситуацията.

Ако видим цената на газа миналия март в сравнение с днешната е два пъти по-висока, което се дължи изцяло на правителството на Бойко Борисов, коментира Румен Петков.

Той анализира и отношенията със САЩ. "Президентът на САЩ обяви санкции на Северен поток" за руски граждани и компании и издаде заповед държавната администрация да търси санкции на други газови коридори в Европа. Крайно време е да си дадем сметка какво причинява САЩ на Европа, поеха контрола върху нефтените находища в Ирак, тръгнали по предателски начин от Афганистан, коментира Петков.

Над 1 млн. лв. плаща НЕК за съхранението на оборудването за АЕЦ "Белене"

Над 1 млн. лв. плаща НЕК за съхранението на оборудването за АЕЦ "Белене"

Повече от 2300 части трябва да бъдат преконсервирани до 2023 г.

Той е категоричен, че ако това се прави, "трябва проверка на всеки един човек". САЩ продължавали и със санкциите, гарантиращи енергийната сигурност на България. Не може да ни газят и ние като стара Европа да си мълчим, смята той. Петков обаче не очаквал нищо от министъра на енергетиката и поиска ясен отговор от премиера какво става с диспечерския център на проекта Гърция - България. Ако е оттеглен, всички твърдения на бившия енергиен министър Теменужка Петкова са били напразни, посочи лидерът на АБВ.

За него най-яркият корупционен енергиен проект е "Булгартрансгаз".

България е подписала зелената сделка и Европа няма да направи нищо със страните, което означава че сме се забавили с АЕЦ "Белене" 20 години, продължаването на забавянето гарантира най-скъпия ток, защото "Марица-Изток" трябва да плаща все по-скъпи емисии, страната не може да мине без производство на водопровод, категоричен е Румен Петков.

Изнасяме около 7 мегавата, загубите около трасето са два мегавата, днес ние сме в състояние на енергиен колапс, не се ли направи рязка стъпка за одържавяване на "Белене", това е начинът да не ни съдят - САЩ, Русия, Южна Корея, добави той.

АБВ обвини енергийния министър в съучастие в грабежа в енергетиката

АБВ обвини енергийния министър в съучастие в грабежа в енергетиката

Петков не би гласувал доверие на Андрей Живков и за портиер в министерството

Петков поиска започване на проекта АЕЦ "Белене" и незабавна стъпка за изграждане на 7-и и 8-и блок на АЕЦ "Козлодуй" - "иначе неизбежна катастрофа". Идеята на Хиновски, новият председател на енергийната комисия, за нова държавна компания, която да поеме кризата с "Марица-Изток", давайки за пример Държавната петролна компания, той не одобрява.

Относно ВМЗ-Сопот Румен Петков даде за пример за поставен от него въпрос за сделка със сръбски гражданин за доставка на определени суровини, за което са платени 10 млн.долара. Поставил въпроса, не е получил отговори, бордът е бил сменен, от три месеца знае, че има такава сделка и има такива платени пари.

Сделката между Кинтекс и същия гражданин била за 5 млн. долара, от които нищо не е влязло във ВМЗ. Министърът знае и крие и тази сделка от междуведомствената комисия, категоричен е Румен Петков и поиска да отговори за какво време сръбският гражданин е получил лиценз и становище на институциите.