За цялостна преработка на законопроекта на МВР настояват от АБВ. Това заяви пред журналисти в парламента народният представител Светослав Белемезов. Той заяви, че е необходима дългосрочна реформа в МВР. Трябва да бъде поддържана линия на реформиране на министерството, но не с цената на всичко.

Реформите трябва да бъдат изключително адекватни. Всяка една промяна, която се прави понастоящем в Закона за МВР, трябва да събира максимален консенсус”, категоричен бе депутатът.

Вътрешната комисия поряза закона на Бъчварова за МВР

Вътрешната комисия поряза закона на Бъчварова за МВР

Цветанов обвини Бъчварова, че не успяла да вникне добре в закона

Той посочи, че промените на законопроекта в Закона за МВР от 2014 г. са повече от седем.

„Всяка една промяна, която се прави, е чувствителна за служителите в МВР. Според различни изследвания, едно от които на Института по психология към МВР, професионалният стрес в системата е приравнен на този, характерен за военновременно положение, което означава, че ние трябва да оптимизираме самите процеси по най-правилния и най-дългосрочен начин и оттук насетне да вървим към промяна на самата система”, коментира Белемезов.

Според него е необходимо да бъдат отчетени становищата на всяка една професионална организация и по-специално на синдикалните организации. „Становището, което бе депозирано и към Комисията за вътрешна сигурност и обществен ред, беше негативно и остро критикуваше основните пунктове в законопроекта”, заяви Белемезов.

Той бе категоричен, че професионалните мнения носят експертизата. „Ние не желаем да правим политически промени, необходимо е да бъдат направени професионални промени в министерството”, коментира Светослав Белемезов. Според него с оглед на тези промени МВР вместо да гарантира стабилност, то е едно от най-нестабилните.

Левицата смята, че сега не е време да се променя структурата, по която работи МВР. Това заяви народният представител от ПГ на БСП лява България Красимир Янков по повод промените в Закона за МВР, за които има отрицателно становище на ресорната комисия в парламента. Янков заяви, че полицаите трябва да бъдат мотивирани.

„Вчера изразихме позиция на заседанието на парламентарната комисия, аргументите ни не бяха чути, че трябва да се оттегли този закон и видяхте, че с гласуването това, което смятаме, че не трябва да се случва, беше отхвърлено”, заяви Янков.

Той коментира още, че само ГЕРБ са подкрепили предложенията на вътрешния министър Румяна Бъчварова. Янков каза още, че при една реформа ще има напасване на самите структурни звена. Според него тук се посяга и на авторитета на Цветанов.

Той посочи, че вчера министър Бъчварова е признала, че МВР не може да гарантира на 100 % държавната граница. По думите му вътрешната министърка не е дала отговор колко малки групи от бежанци преминават нелегално границата всеки ден. Красимир Янков заяви, че министър Бъчварова е обявила, че не може да гарантира защитата ни от нахлуване на бежанци. „Къде е МВР, оградата се строи четири пъти по-бавно и четири пъти по-скъпо. Юли месец ще се изгради заложеното преди една година, а 110-те километра, които не бяха заложени”, попита Янков. „Тоест ние сме разграден двор”, коментира още левият депутат.

Той посочи, че преди няколко дни е започнало да се изпълнява и споразумението за репатриране на бежанци от гръцките лагери в Турция, където се оказало, че лагерите са празни. Депутатът попита още как гарантираме защитата на нашата българо-гръцка граница. „Тези бежанци може да са сред нас, а какво има заедно с тях. Това трябва да отговорят службите и да има адекватно МВР. Ние сме против в момента да се променя регламентът, по който работят службите, да се демотивират българските полицаи. Очакваме от тях адекватно да изпълняват своите задължения, които зависят от издадените от техните ръководители заповеди”, коментира депутатът.

Красимир Янков посочи, че е изключително притеснен и отговорността трябва да я поеме лично Бойко Борисов. „Той посочи Румяна Бъчварова като министър, тя призна, че приема единствено него като най-големия експерт”, посочи Янков. Той попита още защо военните се държат като резерв и кому е била нужна промяната в Закона за въоръжените сили, даваща възможност те да изпълняват в случай на нужда охраната на границата ни и сравни с пиар прожекция проведените съвместни обучения между МВР и военните.