АБВ стана фактор в политиката, в същото време ние все още не успяваме да се утвърдим като фактор на промяната в политиката. Това каза Ивайло Калфин по време на втория редовен конгрес на партията, на който ще бъде избрано ново ръководство.

Първанов се обяви за смяна на политическия елит и ревизия на икономиката

Първанов се обяви за смяна на политическия елит и ревизия на икономиката

Днес не е моят бенефисен мач, няма да окача бутонките

Калфин отчете, че вече е все по-ясен профилът на избирателите на АБВ и подчерта, че те са различни от тези на БСП и АБВ имало своята ниша.

"Това не са избирателите на БСП. Ние имаме собствена ниша, но тези избиратели са и номади. Те сменят решението си за всеки политически избор и начинът да ги задържим минава през нашата политическа коректност - да изпълняваме поетите обещания и способностите ни да променяме политиката", подчерта Калфин.

Калфин изтъкна, че са разполагали с всички политически инструменти - представителство в местната, изпълнителната и законодателната власт, но неминуемо са правили и компромиси.

БСП имали най-яростна съпротива към законите на АБВ

БСП имали най-яростна съпротива към законите на АБВ

Промените в Закона за висшето образование са успех, убедена Мариана Тодорова

"Много важно беше тези компромиси да не минават границата на политическото всеядство", каза още той. Той посочи, че са успели да запазят облика си на партия, която решава самостоятелно и принципно, готова да бъде твърда опозиция по отношение на принципите, които не приема.

Калфин заяви, че амбицията на АБВ е далеч по-голяма, а именно да са фактор за възраждане на българското общество. В тях АБВ отчита усложняващата се международна обстановка, както и промяната в политическите настроения в България към повече национализъм.

Днес ние имаме два хоризонта - средносрочен и краткосрочен. Средносрочен план - АБВ трябва да потърси в себе си силите и идеите за разширяване на влиянието. "Сегашната подкрепа за нас не е достатъчна, за да могат промените и възраждането на българското общество да се случат с темповете, които ни се иска", заяви Калфин.

Според него се налага сериозен анализ на идеите на АБВ. "Ние трябва да се утвърждаваме и да разширяваме влиянието си като лява патриотична партия, отворена към обществото, която реабилитира ролята на държавността, която не разделя, а обединява обществото зад каузи за просперитет", заяви Калфин.

Задачите в резолюцията в средносрочен план са именно свързани с ревизия на устава, програмата и идеите на партията.

Промяната в АБВ не е подмяна, уверява Трендафил Величков

Промяната в АБВ не е подмяна, уверява Трендафил Величков

Говорителят на партията е и кандидат за нов лидер.

"Ние трябва да се постараем България да излезе от двуполюсния модел, при който се сменят две основни политически сили, но няма реална промяна за българските граждани", каза още Калфин.

В краткосрочен план АБВ трябва да се подготви и мобилизира максимално за деня на изборите. По думите му това означава програмата и кандидатите, които ще представят АБВ да са максимално близки до избирателите.

Ние трябва да предложим работещи решения, без да влизаме в реториката на национализма ние трябва да събудим патриотизма, настоя Калфин.

Той обоснова пет основни приоритета, свързани с повишаването на доходите, сигурността, правосъдието, образованието и разширяването на средната класа в България.

Ние твърдим, че минималната работна заплата може да достигне 700 лв. , категоричен бе Калфин. Той се обяви за увеличаване на пенсиите и постепенно отпадане на тавана им, за реформа в медицинската експертиза и хора с увреждания, за стимулиране на раждането на второ и трето дете. "Тези цели са постижими. Това не са популистки, празни предизборни приказки", категоричен бе Калфин.

От своето създаване АБВ е в битки. Още от първите избори без структури, без финансиране с много ентусиазъм постигнахме 90 хиляди гласа на изборите за европейски парламент, на парламентарните избори получихме 135 хиляди гласа и на последните избори за президент, на които получихме 126 хиляди гласа, ние на практика затворихме целия цикъл от политически избори в страната.

Ние станахме парламентарна сила. Най-малката, но често търсена, активна в законодателна дейност и парламентарен контрол, може би най-успешна по ефективност парламентарна група от 11 народни представители.

АБВ има 52 общински кмета, 120 кмета на населени места и 50 общински съветници, избрани от или с подкрепата на АБВ, припомни той.

Калфин подчерта, че в продължение на година и половина са участвали и в изпълнителната власт. Той отчете, че като цяло тези две години и половина са успешни за АБВ.

Припомняме, днес в Националния дворец на културата в София се провежда Конгресът на партия АБВ. Очаква се по-късно да бъде избран новият лидер на партията.