Най-яростна съпротива към нашите законопроекти беше от страна на БСП. Тази равносметка направи председателят на парламентарната група на АБВ Мариана Тодорова пред делегатите от втория редовен конгрес на партията.

По отношение на БСП, колкото и да се опитваха да прикрият желанието за монопол зад желанието за единство - не успяваха. Мисля, че ние се откроихме с нашата интелигентност, с балансираност, диалогичност и желание да работим експертно и принципно, подчерта Тодорова.

Тя заяви, че парламентарната група на АБВ е подготвила 17 самостоятелни законопроекти, от които пет са приети и два са на път да бъдат приети в оставащите шест дни на 43-тия парламент.

Първанов се обяви за смяна на политическия елит и ревизия на икономиката

Първанов се обяви за смяна на политическия елит и ревизия на икономиката

Днес не е моят бенефисен мач, няма да окача бутонките

Като съвносители АБВ са участвали в 40 законопроекта, от които 26 са били приети. "Като цяло парламентарната група е предложила общо 57 самостоятелни законопроекта". Тя посочи, че имат зададени 342 въпроса и 35 питания, което ги подрежда на трето място сред парламентарните групи по зададени въпроси.

Тодорова отчете като безапелационен успех на партията приемането на промените в Закона за висшето образование. Сред изстраданите успехи на парламентарната група тя открои промените в закона за ветераните от войните, станали факт благодарение на настойчивостта и непоколебимостта на ген. Михо Михов.

"Ние постигнахме този успех за година и половина. Да - той няма да засегне много хора, но нациите, които уважават себе си, уважават хората, участвали във войни и са допринесли за свободата на страната", изтъкна Тодорова.

Сред неуспехите тя изтъкна - промяната в Закона за референдумите, за да бъде направен по-достъпен този инструмент.

АБВ не успява да се утвърди като фактор на промяната, смята Калфин

АБВ не успява да се утвърди като фактор на промяната, смята Калфин

Сегашната подкрепа за нас не е достатъчна, каза зам.-председателят

По думите и тогава ГЕРБ и ДПС са поискали прегласуване, с което се е показало как работи задкулисието и плаващите мнозинства.

Тодорова коментира пенсионната реформа като изтъкна, че излъчения от тях вицепремиер и социален министър е най-добрият, получавал подкрепата на парламентарната група. Същевременно са срещали съпротива най-вече от страна на левицата - БСП.

"Там напук - само защото, ако получим подкрепа ще получим и признание, че заслужаваме уважение и че имаме своя принос към левите политики, бяхме възпрепятствани. Така че се нагледахме на множество провакации и стопиране на реформи, само защото сме ние и ние сме добра конкуренция", коментира Тодорова.

Тя посочи, че предложенията на АБВ са залегнали в приетите по-късно текстове за съдебната реформа.

Промяната в АБВ не е подмяна, уверява Трендафил Величков

Промяната в АБВ не е подмяна, уверява Трендафил Величков

Говорителят на партията е и кандидат за нов лидер.

Припомняме, днес в Националния дворец на културата в София се провежда Конгресът на партия АБВ. Очаква се по-късно да бъде избран новият лидер на партията.