Влизаме в най-тежката предизборна кампания. Без преувеличение. Първата и най-важна е консолидацията на партията около предлаганите в резолюцията политики и около новото ръководство.

Това каза лидерът на АБВ Георги Първанов по време на втория конгрес на партията. На конгреса ще бъде избрано ново ръководство.

Промяната в АБВ не е подмяна, уверява Трендафил Величков

Промяната в АБВ не е подмяна, уверява Трендафил Величков

Говорителят на партията е и кандидат за нов лидер.

Драги съмишленици, днес аз се оттеглям от оперативната политика. Няма да заемам ръководни позиции. Имам лични причини, които не смятам да коментирам. След 25 години в политиката мога да кажа, че сега просто е друга политическата епоха.

Той направи равносметка, че днес е друго, барикадите са навсякъде, сега ни атакуват с павета - думи, много черен пиар се стоварва върху плещите ни.

Признавам, че най-много ме заболя от поръчковата информация, че ще напусна АБВ. Аз съм вградил сянката си в този проект и ще дам всичко от себе си за неговия успех, поясни Първанов. 

Днес не е моят бенефисен мач, няма да окача бутонките на пилона, играл съм като централен нападател и съм дал всичко от себе си, ако новото ръководство сега ме иска, може да играя стопер в защита, във всеки случай съм готов за новия политически маратон, който ни чака, каза още Първанов.

Снимка 273023

Източник: БГНЕС

Новата вълна в АБВ са професионалисти - и не бива да ги държим повече на резервната скамейка, подчерта той.

Вярвам, че след днешния форум АБВ ще има не просто силен председател, а в българската политика ще влезе модерен екип, с който другите ще трябва да се съобразяват, категоричен бе Първанов.

Снимка 273025

Източник: БГНЕС

В уводните си думи Георги Първанов изтъкна, че от АБВ са направили заявка този форум да бъде конгрес на радикална промяна и това, че промяната започва от АБВ било категорична, убедена заявка, че АБВ ще бъде субект на промяната в държавата.

Той изтъкна, че заедно, убедено и солидарно част от ръководството - председателят и тримата му заместници, правят крачка назад, за да отстъпят път на младите.

Първанов открои дебата за промяната като съществен и изтъкна, че и в други партии се декларират идеи за промяна.

"Ние заявяваме воля за промяна в държавата, започвайки от себе си", коментира разликата той.

Хората искат мащабна, дълбока промяна, подчерта още веднъж Първанов.

Той заговори за необходимостта от смяна на политическия елит или класа, или другояче - дълбока промяна на политическия модел.

Ние преди всички заговорихме за мажоритарен елемент в една смесена система. Това са малки стъпки, необходима е промяна в Конституцията, в Закона за политически партии, коментира Първанов.

По думите му АБВ е започнало този дебат.

"Признавам, нямахме куража да го доведем до един цялостен модел за реформа на политическия модел. Нужна е ревизия не само на политическия модел, но и на икономическия", каза още Първанов.

Той визира далаверите в приватизацията, концесиите и се обяви "за" отваряне на икономическите досиета.

БСП имали най-яростна съпротива към законите на АБВ

БСП имали най-яростна съпротива към законите на АБВ

Промените в Закона за висшето образование са успех, убедена Мариана Тодорова

По думите му премиерът в оставка Бойко Борисов се е обадил по темата като настоял министрите да ревизират сделките.

Първанов обяви, че АБВ трябва да инициира широк обществен дебат и да предизвика проверки на всички сделки, които "миришат".

"На нас ни приляга една по-активна роля в държавата", категоричен бе Първанов.

Той обърна внимание на идеята за създаване на Инвестиционен фонд, оставена от ГЕРБ "на горната лавица" - във времето, в което партията е подкрепяла управлението.

"В една друга партия буквално в последните дни заговориха за индустриален фонд", коментира Първанов. Според него идеята на АБВ има бъдеще при едно ново управление.

Ключов е въпросът каква партия е АБВ, посочи лидерът й.

"Надявам се да съзнават всички, че партийното строителство е наука", обърна се той към присъстващите.

По думите му целта при създаването на АБВ е да бъде изградена модерна, мобилна, динамична, жизненоспособна партия.

АБВ не успява да се утвърди като фактор на промяната, смята Калфин

АБВ не успява да се утвърди като фактор на промяната, смята Калфин

Сегашната подкрепа за нас не е достатъчна, каза зам.-председателят

Първанов призна, че по време на кампаниите често са затъвали в коловоза на традиционното. Според него КПД-то от нашето участие в предизборните кампании се свежда до минимум.

Новата среда изисква друга конкурентноспособност, призна Първанов. Той е убеден, че новото ръководство трябва да намери и ново решение.

"Трябва да се ангажираме и с оздравяването на някои партийни структури", каза още той. Същественият въпрос по думите му е - дали формираме АБВ в традиционен план като партия или формулират АБВ като движение. Той посочи, че ляво-център е доминиращото в съзнанието на голяма част от членовете на движението по отношение на ценностната ориентация.

Първанов отчете още: десните популисти взеха на въоръжение реториката на левицата.

"Ние имаме потенциал да предложим нов прочит на лявото и като идейна основа и като политика в редица конкретни сфери", категоричен бе той.

Част от този път извървяхме на предишни наши форуми, изтъкна Първавов. Той допълни, че резолюциите, които днес конгресът трябва да приеме предлагат сериозни идеи и параметрите на тези промени.

По думите му новото ляво, за което той самият е заговорил преди време е свързано с ревизията на капитализма, с преосмисляне характера на социалната държава. "Дошло е време този дебат да даде своите конкретни резултати", настоя Първанов.

За АБВ е особено важно да инвестира в активните работещи слоеве, каза още той и подчерта, че по отношение на социалната политика трябва да са готови не само да гасят пожари със социални помощи, а да запазват самите работни места.

Ние създадохме АБВ с амбицията да бъдем автентичният изразител на родолюбието и това е закодирано в името на партията, подчерта Първанов и призова то да бъде осмислено наред със съвременните цели на патриотизма.

АБВ трябва да има ясна активна и действена позиция по многобройните конфликти. Да не стоим като академичен клуб. Отдавна в лявата политика нещата се свеждат до декларации и програми, които не впечатляват особено. Трябва да сме на улицата, в предприятията, там, където хората отстояват своите искания. Това е разбирането АБВ, имаме мисия да се борим с посредствеността на двуполюсния партиен модел, настоя Първанов.

По думите му дълго време двата полюса екзистират, а нагласата на хората била, че след едните ще дойдат другите, а това според Георги Първанов е пагубно за българската политика.

"Ние обосноваваме алтернативата на трети път" , настоя още той. Трети път, но не като трети полюс. Трети път, различен от досегашната безпътица, каза още той.

Бившият държавен глава апелира конгреса да даде мандат на оперативното ръководство за преговори за широка коалиция по време на изборите за запазване на добрите отношения с Българска партия либерали, Федерация за активно гражданско общество, както и с "Гергьовден".

Така по думите на Първанов докато някои сънуват монопол в лявото пространство на политическата карта на България, ще се оформи левият център на алтернативна политика. 

Винаги съм работел за силно, видимо, несимволично гражданско присъствие в листите на кандидатите за народни представители и сега ще си позволя да го препоръчам на новото ръководство на АБВ, заяви още Първанов.